Njihuni me liqenin helmues, shtëpinë e flamingove

  • E.K /
  • 03 qershor 2021 - 14:10
Njihuni me liqenin helmues, shtëpinë e flamingove

Liqeni Natron në Tanzani tërheq vëmendjen e udhëtarëve kuriozë për shkak të ngjyrës së tij të kuqe. Isshtë në listën e vendeve më unike në botë.

 Edhe pse është helmues për shumicën e kafshëve, zogjtë më të bukur - flamingot - kanë gjetur shtëpinë e tyre në të.

Liqeni Natron dihet të jetë një nga vendet më të rrezikshëm për shumicën e kafshëve që jetojnë në Afrikë.

 Temperatura e liqenit mund të arrijë 60 gradë, dhe vlera e tij pH është 12. Ka një ngjyrë të kuqe të ndezur. 

Sigurisht, njerëzit këshillohen ta shikojnë atë nga një distancë e sigurt.

Pigmenti i kuq krijohet nga halofilet, mikroorganizmat që e duan kripën. Sidoqoftë, ngjyra e skajeve të liqenit po ndryshon vazhdimisht, kështu që liqeni mund të duket ndryshe.

 Natron ndodhet në një zonë të thatë ku shirat janë të parregullt dhe ushqehet nga burimet e nxehta.

 Uji nga liqeni nuk derdhet në asnjë lumë apo det. Hiri vullkanik nga Great Rift Valley mblidhet në pellgun e tij, duke e bërë atë një zonë të keqe për shumicën e organizmave.

Natron, pas së cilës është quajtur liqeni, është një kripë minerale e përdorur nga egjiptianët e lashtë për procesin e mumifikimit.

 Zhytja në sode mund të nxjerrë të gjithë lagështinë nga një trup i vdekur dhe ta mbrojë atë nga mikroorganizmat që do të ushqehen me të.

Kafshët që vdesin këtu mund të kthehen në "statuja" të kalcifikuara me kalimin e kohës për shkak të strukturës unike kimike të liqenit, i cili "vesh" trupat e pajetë me shtresa kripe, karbonate natriumi dhe bikarbonate natriumi.

Pavarësisht ujërave alkaline, Natron është një habitat për flamingot dhe zogjtë e tjerë të ligatinave. 

Një specie endemike e peshkut, tilapia alkaline, është përshtatur në liqen dhe jeton përgjatë skajeve të burimeve të nxehta.

Deri në 75 për qind të popullsisë së botës të flamingos të vogël (Phoeniconaias minor) çel në këtë liqen. 

Nivelet e larta të kripës sigurojnë ushqim për këta zogj sepse ushqehen me tilapinë dhe algat. Liqeni magjeps vëzhguesit e zogjve sepse grupe të mëdha të flamingos mund të "lëkunden" përreth, dhe ky spektakël quhet "parada rozë".

(Kosova Sot Online)