Kush është kongresmeni republikan që pyeti Blinken për Sali Berishën?

  • G.G /
  • 08 June 2021 - 13:34
Kush është kongresmeni republikan që pyeti Blinken për Sali Berishën?

Kongresmeni republikan, Lee Zeldin, kërkoi nga sekretarin Antony Blinken për të siguruar informacion specifik që detajon akuzat për korrupsion dhe justifikon veprimin e Departamentit të Shtetit për të sanksionuar ish- kryeministrin shqiptar, Sali Berisha.

Kongresmeni Zeldin gjithashtu i dërgoi një letër Byrosë së Departamentit të Shtetit për Çështjet Legjislative, duke kërkuar informacion shtesë në lidhje me procesin dhe vendimin për të sanksionuar Berishën.

Por, kush është kongresmeni republikan që u interesua për liderin e Partisë Demokratike Shqiptare?

Në faqen zyrtare në internet të biografisë së tij mësojmë se ai është diplomuar për drejtësi, ka shërbyer në ushtri dhe në Irak në vitin 2006. Më pas ka hapur një zyrë juridike në Smithtown, Nju-Jork, ku punoi derisa u zgjodh në Senatin e Shtetit të Nju-Jorkut në 2010.

Në vitin 2014, pas katër vjetësh në Senatin e Shtetit, kongresmeni Zeldin u zgjodh në Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA-së, duke përfaqësuar Rrethin e Parë të Kongresit të Nju-Jorkut. Zyra e tij gjithashtu ka zgjidhur me sukses mbi 15,000 raste në favor të zgjedhësve të NY-1.

Kongresmeni Zeldin banon në qytetin e tij të lindjes Shirley me gruan e tij, Diana dhe vajzat e tyre binjake, Mikayla dhe Arianna.

Kush është Kongresmeni Lee Zeldin?

Kongresmeni Lee Zeldin u rrit në Suffolk County, Nju-Jork, ku u diplomua në shkollën e mesme William Floyd në Beach Mastic. Kongresmeni Zeldin u diplomua nga Universiteti Shtetëror i Nju-Jorkut në Albany (SUNY) dhe më pas Shkolla e Drejtësisë në Albany, duke u bërë avokati më i ri i Nju-Jorkut në atë kohë në moshën 23-vjeçare.

Pas përfundimit të programit ROTC të Ushtrisë, kongresmeni Zeldin shërbeu katër vjet në Detyrë Aktive. Gjatë asaj kohe, ai shërbeu në cilësi të ndryshme, si oficer i Inteligjencës Ushtarake, Prokuror dhe Magjistrat Ushtarak. Ndërsa ishte caktuar në Divizionin elitar 82 të Ushtrisë, në verën e vitit 2006, Kongresmeni Zeldin u vendos në Tikrit në Irak, me një batalion këmbësorie, parashutistësh në mbështetje të Operacionit Liria e Irakut. Pas shërbimit të tij në detyrë aktive, në 2007, kongresmeni Zeldin kaloi nga Detyra Aktive në Rezervën e Ushtrisë, ku aktualisht shërben si Nënkolonel.

Në vitin 2008, kongresmeni Zeldin hapi një praktikë të suksesshme juridike në Smithtown, Nju-Jork, në të cilën punoi me kohë të plotë derisa u zgjodh në Senatin e Shtetit të Nju-Jorkut në 2010, duke përfaqësuar Distriktin e 3-të të Senatit të Nju-Jorkut. Si senator shtetëror, kongresmeni Zeldin udhëhoqi përpjekjen e suksesshme për të shfuqizuar taksën e pagave për MTA për 80 për qind të punëdhënësve, një taksë që po dëmtonte bizneset e vogla të Nju-Jorkut. Ai gjithashtu krijoi Programin PFC Joseph Dwyer, një program këshillimi për kolegët për veteranët që vuajnë nga Çrregullimi i Stresit Post Traumatik (PTSD) dhe Lëndimi Traumatik i Trurit (TBI); programi filloi në qarkun Suffolk dhe u zgjerua shpejt në të gjithë shtetin. Kongresmeni Zeldin gjithashtu luftoi me sukses për të shfuqizuar Tarifën e Licencës së Peshkimit të Saltwater; një fitore për dhjetëra mijëra peshkatarë në Long Island.

Në vitin 2014, pas katër vjetësh në Senatin e Shtetit, kongresmeni Zeldin u zgjodh në Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA-së, duke përfaqësuar Rrethin e Parë të Kongresit të Nju-Jorkut.

Gjatë gjithë mandatit të tij në Kongres, përfaqësuesi Zeldin ka vazhduar të sigurojë fitore të rëndësishme për rrethin e tij. Ai ka përkrahur përpjekjen e suksesshme për të shpëtuar ishullin Plum, drejtoi një Collider Electron Ion (EIC) prej 2 miliardë dollarësh në Laboratorin Kombëtar të Brookhaven (BNL) dhe nisi ligjin për kujdesin shëndetësor “Adult Day Health Care Act” për të ndihmuar veteranët që janë 70% të paaftë, si edhe mbrojtjen e pronarëve të shtëpive të veteranëve. Kongresmeni Zeldin gjithashtu siguroi një klinikë të re të kujdesit shëndetësor të veteranëve në East End të Long Island, ndihmoi në udhëheqjen e përpjekjes për të riautorizuar në mënyrë të përhershme “Zadroga Act and Victim Compensation Fund”për kompensimin e viktimave të 11 shtatorit dhe familjet e tyre, si dhe përparoi në disa projekte jetësore të Trupave të Ushtrisë për rrethin e tij, duke përfshirë projektin mbi 1 miliard dollarë Fire Island to Montauk Point (FIMP).

Zyra e tij gjithashtu ka zgjidhur me sukses mbi 15 000 raste në favor të zgjedhësve të NY-1.

Kongresmeni Zeldin shërben në dy komitete në Dhomën e Përfaqësuesve: Shërbimet Financiare dhe Punët e Jashtme, ku ai shërben si Anëtar i Renditur i Nënkomitetit për Mbikëqyrjen dhe Hetimet. Për më tepër, kongresmeni Zeldin shërben si bashkëkryetar i Grupit të Parë të Long Island Sound dhe anëtar themelues i “National Estuary Program Caucus” dhe si një nga dy Republikanët Hebre në Kongres, gjithashtu shërben si bashkëkryetar i Grupit të Izraelit “House Republican Israel Caucus”, i cili ka mbi 100 anëtarë dhe ka qenë një kundërshtar i fortë i lëvizjes “Boycott, Divestment and Sanctions” (BDS).

Kongresmeni Zeldin banon në qytetin e tij të lindjes Shirley me gruan e tij, Diana dhe vajzat e tyre binjake, Mikayla dhe Arianna.

(Kosova Sot Online)