Problemi më i thjeshtë matematikor që askush nuk mund ta zgjidhë

  • E.K /
  • 04 August 2021 - 08:21
 Problemi më i thjeshtë matematikor që askush nuk mund ta zgjidhë

Kemi dëgjuar për pohimet matematikore që janë të vërteta, por të pamundura për t’u vërtetuar. Kështu që këtë herë le të shqyrtojmë një shembull interesant: problemin ‘më të thjeshtë’ të cilin askush nuk e ka zgjidhur ende.

Bëhet fjalë për supozimin Collatz, ose të ashtuquajturin problemi 3x+1. Shprehja me shkrim e kësaj sekuence dhe funksioni i saj është mjaft i thjeshtë dhe i lehtë për t’u kuptuar për këdo që ka disa njohuri themelore të algjebrës.

Por siç ka thënë një herë një matematikan i njohur hungarez Paul Erdős, “matematika mund të mos jetë gati për probleme të tilla”. Dhe me të vërtetë, Supozimi i Collatz është llogaritur numerikisht për të gjitha vlerat fillestare deri në 268 ≈ 2.95×1020, por të gjitha seritë e numrave të gjeneruar përfundojnë në fund me numrin 1.

Shkencëtarët thonë se ky verifikim i veçantë numerik nuk është i mjaftueshëm për të vërtetuar se parimi i Collatz Conjecture është i vërtetë për absolutisht të gjithë numrat. Sidoqoftë, kjo deklaratë nuk është vërtetuar ende.

(Kosova Sot Online)