Shumica e grave shtatzëna në Kosovë s’janë vaksinuar, flasin disa prej tyre

  • E.K /
  • 04 September 2021 - 14:31
 Shumica e grave shtatzëna në Kosovë s’janë vaksinuar, flasin disa prej tyre

Mirjeta Sejdaj nga Prishtina është në muajin e tetë të shtatzënësisë dhe pret fëmijën e parë.

Ajo thotë se nuk është vaksinuar kundër COVID-19, edhe përkundër se ka dëgjuar rekomandimet e autoriteteve shëndetësore se, vaksinimi lejohet për shtatzënat.

“Arsyeja është se i frikësohem temperaturës së lartë. Frikësohem se mund t’i bëj dëm bebes, jo për vete nuk kam frikë, vetëm për beben”, thotë ajo.

Përveç frikës që ajo ka nga vaksina, frikë ka edhe nga infektimi me koronavirus.

“Kam frikë. Zakonisht rri e izoluar, nganjëherë dal në ambient të hapur, edhe nuk kam kontakt me askënd, shumë pak”, thotë ajo.

Mirjeta thotë se nuk është se ka marr rekomandim nga mjeku që të mos vaksinohet, por ashtu ka vendosur vet.

Ndryshe nga Mirjeta, S.I emër i njohur për redaksinë e cila është pak para lindjes së fëmijës së katërt të saj thotë se nuk është vaksinuar kundër koronavirusit me rekomandim të mjekut.

“Më ka thënë mjeku njëherë mos u vaksino, pas lindjes e merr”, thotë ajo.

Të shtunën mediat në Kosovë raportuan se më 3 shtator edhe një grua shtatzënë e ka humbur jetën nga koronavirusi.

Në Kosovë, sipas të dhënave që bën të ditura drejtori i spitalit të Gjinekologjisë, Jakup Ismajli, mbi 90 për qind e shtatzënave në Kosovë nuk janë vaksinuara kundër COVID-19.

“Asnjë shtatzënë e cila gjatë kësaj kohe është hospitalizuar në klinikën e gjinekologjisë, por edhe nga informatat që i kemi nga qendrat kryesore të mjekësisë familjare, nga spitalet private nuk janë vaksinuar. Mbi 90 për qind e shtatzënave në Kosovë nuk janë vaksinuar”, thotë Ismajli.

Doktor Ismajli iu bënë thirrje grave shtatzëna që të vaksinohen pasi që rreziku nga koronavrusi është i madh.

“Mbani distancë, vendosni maskën. E vetmja mënyrë për të ndal virusin është vaksinimi. Duhet të vaksinohen edhe shtatzënat, edhe lehonat edhe nënat gjidhënëse”, thotë Ismajli.

Koronavirusi nuk ka kursyer edhe gratë shtatzëna. Më 2 shtator në Klinikën e Gjinekologjisë, ishin të hospitalizuara 13 shtatzëna të infektuara me koronavirus, 2 në gjendje të rëndë shëndetësore dhe të tjerat me oksigjeno-terapi.

Shtatzënat e infektuara me koronavirus janë duke u trajtuar në një repart të veçantë të Klinikës së Gjinekologjisë.

“Ky repart i ka 45 shtretër, është salla e lindjes dhe e operacionit si dhe është stafi shëndetësorë i nevojshëm”, thotë Ismajli.

Mjekët bëjnë thirrje për vaksinim të garave shtatzëna

Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në Shtetet e Bashkuara iu kanë bërë thirrje të gjitha grave shtatzëna që të vaksinohen kundër koronavirusit.

Sipas një analize të CDC-së, të lëshuar më datën 11 gusht, sipas të dhënave të marra nga gratë shtatzëna që kanë marrë vaksinën kundër koronavirusit, në javët e para të shtatzënisë së tyre, nuk është parë rritje e rrezikut për dështim në mesin e 2.500 grave që kanë marrë vaksinën Pfizer dhe Moderna kundër COVID-19 para se të ishin 20 javë shtatzënë.

“Dështimet zakonisht ndodhin në 11-16 për qind të shtatzënive dhe studimi gjeti se niveli i dështimit pas marrjes së vaksinës kundër COVID-19 ishte rreth 13 për qind, përqindje e përafërt me nivelin e dështimeve që ndodhin te shtatzënat në popullatën e përgjithshme”, vlerësojnë Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, institucioni kryesor i shëndetit publik në Shtetet e Bashkuara.

Sipas CDC, variantit Delta, që është variant më ngjitës sesa varianti fillestar i koronavirusit e bëjnë vaksinimin të shtatzënat më urgjent.

Ndërkohë edhe Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike (IKSHP) në Kosovë rekomandon vaksinimin e shtatzënave, në rastet kur përfitimet e vaksinimit për shtatzënën tejkalojnë rreziqet e mundshme.

“Shtatzënave duhet t’u ofrohet informacion në lidhje me rreziqet e COVID-19 në shtatzëni, përfitimet e mundshme të vaksinimit dhe kufizimet aktuale të të dhënave të sigurisë së vaksinës për grupin e shtatzënave. Në botë janë vaksinuar shumë shtatzëna dhe rezultatet e deritashme nuk kanë treguar për efekt të dëmshëm të vaksinës”, thotë IKSHP në një postim të bërë në web faqen e saj.

Ministria e Shëndetësisë në Kosovë ndërkohë ka lansuar një fushë vetdijesues ku kërkon vaksinimin e grave shtatzëna.

Pranvera Zejnullahu Raci gjinekologe në mesazhin e saj drejtuar grave shtatzëna dhe nënave gjidhënse thotë se vaksinimi është i lejuar edhe sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Kosova është duke kaluar në një fazë të rëndë me pandeminë. Rastet e reja gjatë tre javëve të fundit janë rritur.

Me masat e reja të qeverisë së Kosovës të cilat kanë hyrë në fuqi më 29 gusht gratë shtatzëna, janë liruar nga obligimi për t’u paraqitur fizikisht në punë. Punëdhënësit publikë apo privatë janë udhëzuar të ju krijojnë mundësinë që të punojnë nga shtëpia./REL

(Kosova Sot Online)