“Ujku” nuk merr pjesë fizikisht në seancë

  • G.G /
  • 23 September 2021 - 11:21
“Ujku” nuk merr pjesë fizikisht në seancë

Sot është duke u mbajtur seanca mbi ecurinë e çështjes të ish komandantit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Pjetër Shala, i njohur si “Ujku”, i cili nuk është duke marrë pjesë në sallë ku po mbahet seanca mbi ecurinë e çështjes.

Por, këtë seancë, “Ujku” po e ndjek përmes videolinkun të Gjykatës Speciale.

Kujtojmë se komandant “Ujku” dhe krerët tjerë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës po akuzohet për krime lufte, krime kundër njerëzimit e keqtrajtimit.

“Ujku” ka shërbyer në Zonën Operative të Dukagjinit.

​Mbahet konferenca e tretë mbi ecurinë e çështjes në rastin e Pjetër Shalës

Sot në ora 9:00 do të mbahet konferenca e tretë mbi ecurinë e çështjes, në rastin ku ish-komandanti i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), Pjetër Shala, po akuzohet për krime lufte nga Zyra e Prokurorit të Specializuar (ZPS).

Konferenca mbi ecurinë e çështjes gjyqësore parashihet me rregullën 96 të Rregullores së Procedurës dhe Provave të Dhomave të Specializuara të Kosovës (DHSK).

Pjetër Shala u arrestua më 16 mars 2021 nga autoritetet belge dhe u transferua në Hagë më 15 prill 2021, në bazë të një kërkese për bashkëpunim në zbatimin e fletëarrestit dhe urdhrit për transferim lëshuar nga Dhomat e Specializuara të Kosovës.

Në aktakuzën e konfirmuar, Shala ngarkohet me përgjegjësi penale individuale në forma të ndryshme për krime lufte si ndalim arbitrar, trajtim mizor, torturë dhe vrasje të paligjshme, të kryera në kontekstin e konfliktit të armatosur jo ndërkombëtar në Kosovë dhe në lidhje me këtë konflikt.

“Krimet për të cilat akuzohet z. Shala u kryen përafërsisht midis 17 majit 1999 dhe 5 qershorit 1999, kundër personave që u mbajtën të ndaluar në fabrikën e metalit në Kukës (Shqipëri), që pretendohet se përdorej prej Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës”, thuhet në komunikatën e Speciales.

(Kosova Sot Online)