'Ujku' në Hagë, ZPS nuk e dorëzon dosjen paraprake deri më 28 janar 2022

  • G.G /
  • 23 September 2021 - 12:19
'Ujku' në Hagë, ZPS nuk e dorëzon dosjen paraprake deri më 28 janar 2022

Zyra e Prokurorit të Specializuar do të dorëzojë dosjen paraprake për rastin e Pjetër Shalës më 28 janar të vitit 2022. Ky vendim është marrë në konferencën e sotme mbi ecurinë e çështjes në Dhomat e Specializuara në Hagë, me kërkesë për shtyrje nga ZPS dhe e cila nuk ka hasur në kundërshtim të mbrojtjes.

Ish-pjesëtari i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Pjetër Shala u arrestua më 16 mars 2021 nga autoritetet belge dhe u transferua në Hagë më 15 prill prej kur mbahet në paraburgim, por prokuroria ende nuk i ka përfunduar hetimet dhe nuk është e gatshme të dorëzojë dosjen paraprake më 19 nëntor, siç ishte paraparë.

ZPS ka kërkuar shtyrjen e këtij afati deri më 28 janar të vitit të ardhshëm duke pretenduar që çështja është komplekse dhe mund të ketë përplasje afatesh me çështje të tjera.

“Ne besojmë që periudha që kemi kërkuar, zgjatja e afati të dorëzimit deri më 28 janar është e nevojshme sepse është një çështje thjesht e burimeve njerëzore dhe kapaciteteve që kemi, burimet që na kërkohen për t’u përgjigjur kërkesave të rregullës 102 pika 3, janë të konsiderueshme dhe mendoj që është një ngarkesë punë shume e madh. Ne do të përpiqemi t’i përmbahemi afateve dhe sa ai përket tabelës do të përpiqemi të mbajmë të njëjtën distancë midis dorëzimit të saj dhe dosjes paraprake, megjithatë ne do të t’i përmbahemi çfarëdo afti që do të vendosni ju zoti gjykatës por mendojmë që është e nevojshme zgjatja e afatit për t’i trajtuar gjithë këto probleme”, ka thënë prokurori.

Ndërsa lidhur me tabelën e rregullës 109, prokurori ka thënë se e kanë të pamundur ta hartojnë atë para se të dorëzohet dosja paraprake, andaj e njëjta pritet të dorëzohet jo më vonë se 11 shkurt në vitin 2022.

Kërkesën e prokurorisë për shtyrje të afatit për dorëzimin e dosjes paraprake nuk e ka kundërshtuar mbrojtja e Shalës, veçse ka theksuar se kjo është kohë e gjatë dhe procesi duhet të vazhdojë më shpejtë, meqë Shala vazhdon të mbahet në paraburgim.

“Dorëzimi i dosjes paraprake më shumë se 23 muaj pas dorëzimit të aktakuzës është një kohë shumë e gjatë, dua ta theksoj këtë problem, e kuptojë vështirësinë, megjithatë është kohë mjaft e gjatë kjo për zotin Shala i cili ka marrë akuzat dhe është në burg”, ka thënë avokati i Shalës, Jean-Louis Gilissen.

Mbrojtja e Shalës ka pranuar një shtyrje të tillë të afatit duke theksuar se do ta shfrytëzojnë këtë periudhë për përgatitje.

Gjykatësi i procedurës paraprake, Nicollas Guillou i ka dhënë urdhër me gojë ZPS-së që të dorëzojë dosjen paraprake jo më vonë se 28 janar 2022.

Në konferencën e sotme mbi ecurinë e çështjes, mbrojtja e Shalës ka thënë se ky i fundit është ballafaquar me disa probleme por që janë në kontakt me administratoren, duke theksuar se nuk është e përshtatshme të flitet për këtë në seancë publike.

“Ne monitorojmë në vazhdimësi situatën me zotin Shala, ai na informon dhe ne marrim këtë informacion për çështje që ngre ai, bëhemi të ditur se ai është ballafaquar me disa probleme dhe ne jemi në kontakt të vazhdueshëm me zyrtarët e zyrës administrative përfshirë vet administratoren, dua t’i falënderoj për disponueshmërinë e tyre dhe ndihmën ndaj nesh dhe zotit Shala. Besoj që kjo çështje për të cilën kemi problem do të zgjidhet dhe çështja do të përmirësohet me vullnetin e mirë të të gjitha palëve pjesëmarrëse. Mendoj që tani për tani gjërat po përmirësohen, kemi hasur në disa incidente por për momentin tim nuk është koha për t’i diskutuar ato në seancë publike”, ka thënë mbrojtja.

Në këtë konferencë gjithashtu është bërë e ditur se prokuroria i ka nxjerrë mbrojtjes dy paketa me materiale sipas rregullës 103 dhe prokuroria pret të nxjerrë edhe materiale të tjera shfajësuese.

(Kosova Sot Online)