Pak interesim nga diaspora për të votuar më 17 tetor, kjo është arsyeja

  • G.G /
  • 08 October 2021 - 10:54
Pak interesim nga diaspora për të votuar më 17 tetor, kjo është arsyeja

Kanë mbetur edhe 9 ditë nga mbajtja e zgjedhjeve lokale në Kosovë.

E për të votuar për këto zgjedhje kanë aplikuar vetëm 15 mijë e 532 qytetarë dukshëm më pak se në zgjedhjet nacionale të cilat u mbajtën vitin e kaluar.

Zëdhënësi për media i KQZ-së, Valmir Elezi, në një prononcim tha se mërgimtarët të cilët kanë aplikuar për të votuar kanë afat vetëm deri me 15 tetor për t’i dërguar fletëvotimet në KQZ.

“Mund të ju konfirmoj se deri më tani Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, përmes shërbimit votues, ka tërhequr 2,337 pako të supozuara me fletëvotime, pra të cilat kanë ardhur nga jashtë Kosovës. Gjatë periudhës së aplikimit për t’u regjistruar si votues jashtë Kosovës, kemi 15 532 qytetarë të cilët kanë arritur të regjistrohen suksesshëm si votues jashtë Kosovës dhe të cilët mund të votojnë përmes postës. Fletëvotimet duhet të pranohen nga ana e KQZ-së më së largu deri më 15 tetor”, u shpreh Elezi.

Ndërsa për numrin e vogël të mërgimtarëve të cilët kanë aplikuar për të votuar në zgjedhjet e 17 tetorit, për FrontOnline, ka folur ish-kryetari i KQZ-së, Mazllum Baraliu.

Ai tha se janë disa faktorë të cilët kanë ndikuar që diaspora të mos ketë interesim për të votuar.

“Mendoj që mos respekti që po i bëhet diasporës në një mënyrë duke mos bërë më shumë për ta dhe premtimet të cilat nuk po i realizojnë, duke filluar nga targat, trajtimi i tyre në kufi e deri të përfaqësimi i tyre në Kuvend, është kërkesa që të këtë një përfaqësim jo vetëm në nivelin lokal por edhe në kuvend e Qeveri. Një tjetër arsye mund të jetë edhe zhgënjimi nga Qeveria e Kosovës për të cilët kanë bërë shumë në zgjedhjet e 14 shkurtit”, tha ai.

Baraliu tha se edhe procedurat burokratike për të votuar kanë ndikuar që diaspora të mos ketë interesim për të votuar dhe për këtë, ai ndryshimin e ligjit për zgjedhje po e sheh si mundësi të mirë për të i ‘u mundësuar atyre që të votojnë.

“Kjo qeverisje si ato tjerat nuk ka treguar mjaftueshëm përkushtim në këtë aspekt pa marr parasysh ndryshimin e ligjit që iu dështoj në mbledhjen e parë. Qeveria ka pasur mundësi që t’iu mundësoj votimin në ambasada por siç e dimë në 12 ambasada nuk ka ambasadorë aktiv ku kjo është dashur të bëhet që nga një gushti i këtij viti. Dashtë e padashur po vazhdon avazi i vjetër pa dashur të gjykojë për punën e kësaj qeverisje që ka shumë për të bërë dhe për të dëshiruar edhe në këtë aspekt nuk kanë arritur që t’i përmbushin pritshmëri e diasporës “, tha ai.

Lidhur me aplikimin e mërgatës për të votuar për zgjedhjet lokale në Kosovë kanë folur edhe nga organizata “Germin”.

Ata thonë se janë disa arsye se pse diaspora nuk ka aplikuar për të votuar në zgjedhjet lokale.

“Numri ne zgjedhjet lokale ka qenë gjithmonë më i vogël, kjo për arsye si: Mungesa e thirrjeve nga partitë politike për të votuar në këto zgjedhje lokale, pra duke mos i bërë si te rëndësishme sa që janë ato nacionale. Andaj kjo mungese e thirrjeve dhe mos zhvillimit te kampanjave zgjedhore në degët e partive ne diasporë ndikon në mos interesimin e tyre”, thuhet në përgjigjen e tyre.

Nga kjo organizatë thonë së kanë bërë thirrje që diasporës t’iu mundësohet që të votojnë në ambasada dhe konsullata të Kosovës.

(Kosova Sot Online)