Do të habiteni si duket jeta në fshatin më të ftohtë në botë

  • E.K /
  • 08 November 2021 - 09:27
Do të habiteni si duket jeta në fshatin më të ftohtë në botë

Fshati i largët rus Oymyakon konsiderohet përgjithësisht zona me popullsi më të ftohtë në Tokë dhe vendasve u është dashur të përshtatin jetën e tyre të përditshme me klimën – që do të thotë të konsumojnë shumë vodka, mish dhe të përdorin tualete ndihmëse në natyrë.

Oymyakon ndodhet pranë Yakutsk, kryeqyteti i rajonit që ka temperaturat më të ulëta të dimrit nga të gjitha qytetet në botë dhe emri i tij do të thotë për ironi “ujë i pangrirë” për shkak të burimit termal që ndodhet afër.

Temperatura më e ulët e regjistruar në Oymyakon ishte e ftohtë minus 71.2 gradë Celsius në vitin 1924.

Sipas The Independent, mbajtja e syzeve jashtë mund të bëjë që ato të ngjiten në fytyrën tuaj dhe ky është vetëm një nga problemet më të zakonshme të motit jashtëzakonisht të ftohtë.

Sipas Weather.com, vendasit e përballojnë të ftohtin me ndihmën e “çajit rus” ose vodkës.

I ftohti i skajshëm e vështirëson edhe gërmimin e varreve, prandaj dheu duhet të ngrohet para varrimit.

Vendasit përdorin garazhe me ngrohje për makinat e tyre.

Avionët nuk mund të fluturojnë në këtë zonë në dimër.
Dhe sigurisht rreziku i ngrirjes është i lartë pas vetëm disa minutash në të ftohtë.

Për shkak të tokës së ngrirë, të korrat nuk mund të rriten në Oymyakon, dhe popullsia mbijeton kryesisht me mish.

\Ata hanë më shpesh ushqim të ftohtë, peshk të ngrirë të papërpunuar arktik, salmon të bardhë, peshk të bardhë, mëlçi të ngrirë të kalit të papërpunuar.

Megjithatë, vera ështe relativisht e ngrohte, dhe mesatarja rreth mesit të viteve ’60 dhe ’70 arriti deri në 34 gradë Celsius.

Por dimrat janë të gjatë dhe verat e shkurtra, dhe siç pretendon Weather.com, shumë vendas ankohen në fakt për motin më të ngrohtë.

(Kosova Sot Online)