Ky do të jetë qyteti me popullsinë më të madhe në botë në vitin 2100

  • E.K /
  • 18 November 2021 - 09:18
Ky do të jetë qyteti me popullsinë më të madhe në botë në vitin 2100

Bota po ndryshon dita ditës.

Asgjë në planet nuk është e njëjtë me shekullin e kaluar dhe sigurisht asgjë nuk do të jetë e njëjtë në shekullin e ardhshëm.

Ndërsa popullsia rritet dhe ndikimi i njeriut në Tokë bëhet gjithnjë e më i dukshëm, është e rëndësishme që qytetet ku jetojmë të zhvillohen siç duhet.

Vitet e fundit kemi parë një ndryshim në shpërndarjen e qyteteve më të mëdha të botës nga Amerika e Veriut dhe Evropa, kryesisht në Azi.

Në fakt, sipas një studimi të Kombeve të Bashkuara, duket se ky trend do të vazhdojë, pasi popullsia rurale tërhiqet nga qendrat e reja ekonomike në ekonomitë në zhvillim.

Por çfarë do të ndodhë në 80 vitet e ardhshme?

Cili qytet do të jetë në krye të listës së më të populluarve në botë?

Përgjigjen e ka dhënë kërkimi i madh i Institutit të Qyteteve Globale, por para se t’i arrijmë në qytetin që kryeson listën, le të themi se Tokio, qyteti më i dendur i populluar sot me rreth 38 milionë banorë, nuk do të jetë as në top-10 në 2100.

Pavarësisht përparimeve teknologjike dhe ekonomisë së saj të fortë, Japonia vuan nga nivelet e ulëta të lindjeve, një popullsi në plakje dhe një politikë të kufizimit të imigracionit.

E gjithë kjo pritet të mbajë të ulët rritjen e popullsisë së saj në vitet e ardhshme.

Në vend të kësaj, qyteti që duhet të presë një shpërthim të popullsisë deri në vitin 2100 është Lagos, Nigeri në Afrikë.

Sot qyteti ka një popullsi prej rreth 8 milionë banorësh, por sipas hulumtimeve të Institutit, ky numër pritet të rritet njëmbëdhjetë herë dhe të arrijë në 88,000,000 banorë në 80 vitet e ardhshme.

Një numër afërsisht i barabartë me popullsinë e të gjithë Gjermanisë dhe Danimarkës së bashku.

Qyteti më i madh i Nigerisë tashmë po përgatitet për këtë shpërthim të popullsisë.

Është një nga rajonet me rritje më të shpejtë në botë dhe është qendra ekonomike dhe e tregut të Afrikës Perëndimore.

Lagos ka nisur një sërë projektesh për të rritur në mënyrë drastike standardin e jetesës dhe për të përmirësuar infrastrukturën e tij.

Një nga projektet më të mëdha, “ Eko Atlantic City ”, një sipërfaqe prej 10 kilometrash katrorë, tashmë po përgatitet dhe do të përfshijë zona të reja moderne rezidenciale dhe tregtare, të cilat do të mbrojnë qytetin nga efektet e ndryshimeve klimatike.

Ndoshta pjesa më befasuese e parashikimit të Institutit Global të Qyteteve është mungesa e plotë e qyteteve evropiane, amerikano-veriore dhe kineze në dhjetëshen e parë të listës së qyteteve më të mëdha të vitit 2100.

Qyteti më i madh i Kinës, Shangai , do të jetë në vendin e 37-të, ndërsa Pekin ndjek një trend të ngjashëm, duke rënë në vendin e 52 nga 2100.

Ndërsa në dhjetë vëndet e para do të jenë Dar es Salaam në Tasmani, Mumbai , Delhi dhe Kalkuta në Indi, Khartoum në Sudan, Niamey në Niger, Dhaka në Bangladesh dhe Kabul në Afganistan.