Miksim i dy vaksinave të ndryshme anti-Covid? Ja cili kombinim është më efektivi

  • E.K /
  • 08 dhjetor 2021 - 08:48
Miksim i dy vaksinave të ndryshme anti-Covid? Ja cili kombinim është më efektivi

Një studim i madh britanik për përzierjen e vaksinave të COVID-19 ka zbuluar se njerëzit kishin një përgjigje më të mirë imune kur morën dozën e parë të vaksinave AstraZeneca ose Pfizer-BioNTech të ndjekur nga Moderna nëntë javë më vonë.

“Ne gjetëm një përgjigje shumë të mirë imune në të gjithë bordin…, në fakt, më e lartë se pragu i vendosur nga dy doza të vaksinës Oxford-AstraZeneca”, i tha Reuters Mattheë Snape, profesori i Oksfordit pas provës së quajtur Com-COV2.

Gjetjet që mbështesin përzierjen e dozave do të ofrojnë shpresë për vendet me të ardhura të varfra dhe të mesme, të cilat mund të kenë nevojë të kombinojnë marka të ndryshme midis injektimit të parë dhe të dytë nëse furnizimet mbarojnë ose bëhen të paqëndrueshme.

“Unë mendoj se të dhënat nga ky studim do të jenë veçanërisht interesante dhe të vlefshme për vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, ku ata ende po injektojnë dy dozat e para të vaksinave”, tha Snape.

“Ne po tregojmë…nuk duhet t’i përmbaheni me këmbëngulje marrjes së të njëjtës vaksinë për një dozë të dytë…dhe se nëse programi do të dorëzohet më shpejt duke përdorur vaksina të shumta, atëherë është në rregull ta bëni këtë.”

Nëse vaksina AstraZeneca-Oxford pasohet nga një vaksinë Moderna ose Novavax, antitrupat dhe përgjigjet e qelizave T janë më të larta kundrejt dy dozave të AstraZeneca-Oxford, sipas studiuesve. në Universitetin e Oksfordit.

Studimi i 1070 vullnetarëve zbuloi gjithashtu se një dozë e vaksinës Pfizer-BioNTech e ndjekur nga një vaksinë Moderna ishte më e mirë se dy doza standarde Pfizer-BioNTech.

Pfizer-BioNTech i ndjekur nga Novavax induktoi antitrupa më të lartë dy doza Oxford-AstraZeneca, megjithëse kjo skemë nxiti përgjigje më të ulëta të antitrupave dhe qelizave T sesa skema e Pfizer-BioNTech me dy doza.

(Kosova Sot Online)