Një hartë e vizatuar nga kujtimet e ndihmon ta gjej familjen 30 vjet pasi ishte rrëmbyer

  • E.K /
  • 04 janar 2022 - 08:29
Një hartë e vizatuar nga kujtimet e ndihmon ta gjej familjen 30 vjet pasi ishte rrëmbyer

Një burrë i cili u rrëmbye si fëmijë në Kinë më shumë se 30 vjet më parë është ribashkuar me prindërit e tij, falë mediave sociale, detektivëve online dhe një harte të vizatuar të fshatit të tij të lindjes nga ajo që mbante në mend.

Li Jingwei ishte vetëm 4 vjeç kur u rrëmbye nga një burrë që e njihte nga fshati i familjes së tij në provincën jugperëndimore Yunnan në vitin 1988. Ai u dërgua të jetonte me një familje tjetër në provincën qendrore Henan, ku u rrit sipas gazetës “The Paper”, raporton CNN.

Edhe si fëmijë i vogël, Li e kuptoi se e kishin çuar larg shtëpisë por nuk kishte asnjë mënyrë për t’u kthyer edhe kur u rrit, tha ai për gazetën. Nuk i kujtohej as emri i lindjes, as emri i prindërve, as emri i fshatit.

Por ai kujtoi se si dukej fshati i tij i lindjes: ku rriteshin pemët, kullosnin lopët, rrugët dhe lumenjt. Atij i kujtoheshin pellgjet e orizit pranë shtëpisë së tij dhe ku rriteshin lastarët e bambusë në malin aty pranë. Si fëmijë, sa herë që e merrte malli apo ishte i trishtuar, ai vizatonte një fotografi të fshatit të tij, përfundimisht duke e vizatuar atë të paktën një herë në ditë, tha ai për “The Paper”.

Rrëmbimi i fëmijëve ka qenë prej kohësh i shumë i madh në Kinë, një problem që ekspertët thonë se u përkeqësua nga politika e mëparshme e vendit për një fëmijë, e cila është zbutur vitet e fundit. Për dekada të tëra, ata që kishin një fëmijë të dytë gjobiteshin rëndë, ose detyroheshin të abortonin.

Shumë familje kineze, veçanërisht ato në zonat rurale, tradicionalisht i shihnin djemtë si më të aftë për të siguruar dhe vazhduar linjën familjare. Kjo kërkesë nxiti një treg të zi për djemtë e mitur dhe shtyu shumë familje të jepnin vajza të mitura për birësim.

Vitet e fundit, teknologjia, mediat sociale dhe departamentet e policisë kushtuar kësaj çështjeje kanë ndihmuar një numër të të rrëmbyerve tashmë të rritur që të ribashkohen me familjet e tyre biologjike. Një rast i profilit të lartë ishte Guo Xinzhen, i cili u rrëmbye në vitin 1997 si një 2-vjeçar. Kërkimi i dëshpëruar mbarëkombëtar i prindërve të tij për ta gjetur frymëzoi një film dhe verën e kaluar zbulimin e tij dhe ribashkimin e tyre të publikuar gjerësisht.

Historitë e fundit të suksesit e frymëzuan Li që të merrte një përpjekje tjetër për të gjetur prindërit e tij. Kështu, nga ajo që i kujtohej, ai vizatoi një hartë të fshatit të tij të lindjes dhe e shpërndau atë në internet. Praktika e tij e fëmijërisë për ta vizatuar atë çdo ditë dha rezultat: skica tregon një nivel të jashtëzakonshëm detajesh duke përfshirë shtigje dredha-dredha, shtëpi dhe rrugë, madje edhe një etiketë që tregon se ku jetonte bualli i ujit.

“Kanë kaluar kaq shumë vite, nuk e di nëse dikush në familjen time po më kërkon”, tha Li në një video të postuar në platformën kineze të videove Douyin. “Dua të jem në gjendje t’i shoh përsëri prindërit e mi ndërsa ata janë ende këtu.”

Fotoja u shpërnda gjerësisht në mediat sociale, duke tërhequr vëmendjen e Ministrisë së Sigurisë Publike, e cila u përfshi në hetim, sipas “The Paper” dhe mediave të tjera shtetërore. Së shpejti, autoritetet gjetën gruan e cila supozohej të ishte nëna biologjike e Li-së në qytetin Zhaotong në Yunnan. Autoritetet morën mostra të ADN-së së tyre për të krahasuar dhe konfirmuan lidhjen e tyre të gjakut më 28 dhjetor.

Pas përputhjes së ADN-së, Li kishte një video-telefonatë me nënën e tij dhe e njohu menjëherë. “Unë dhe nëna ime kemi të njëjtat buzë, madje edhe dhëmbët”, tha ai. Disa ditë më vonë, në mëngjesin e 1 janarit, ata u ribashkuan në një stacion policie në Henan.

Videoja e ribashkimit, e shpërndarë gjerësisht nga mediat shtetërore dhe në mediat sociale, tregon Li-në duke u gjunjëzuar para këmbëve të nënës së tij dhe dyshja duke u përqafuar në lot, të rrethuar nga mbështetësit dhe anëtarët e tjerë të familjes së tij biologjike. “Më në fund e gjeta fëmijën tim”, tha nëna e Li-së sipas “The Paper”.

Dyshja falënderuan Departamentin e Sigurisë Publike për pjesën e tyre në hetim dhe për vullnetarët dhe përdoruesit në internet që ndihmuan në gjetjen e fshatit nga harta e tij. Li tani planifikon të kalojë Vitin e Ri Hënor në shkurt me nënën e tij dhe të kthehet në Yunnan për të vizituar varrin e babait të tij biologjik.

(Kosova Sot Online)