Lirohet koordinatori nga Serbia që sillte materialin e referendumit

  • E.K /
  • 15 January 2022 - 10:35
 Lirohet koordinatori nga Serbia që sillte materialin e referendumit

Drejtori i të ashtuquajturës Zyra për Kosovën në qeverinë e Serbisë, Petar Pektoviq, ka thënë se koordinatori që sillte materialet e referendumit që u arrestua mbrëmë është liruar.

Petkoviq i ka thënë Radio Televizionit Shtetëror të Serbisë se koordinatori Marko Jankoviq dhe tre shoferët e kamionit janë liruar dhe janë kthyer në Beograd.

“Në vend që të priten nga përfaqësuesit e OSBE-së të cilët kanë pasë për detyrë ta marrin materialin dhe ta shpërndajnë në 140 vendvotime, 10 automjete të policisë së Kosovë ishin duke i pritur ata”, tha Petkoviq për RTS-në.

Sipas Petkoviqit atyre u janë marrë telefonat mobilë dhe janë dërguar në stacionin policor në Lluzhan 10 kilometra nga Merdare, ndërkaq Beogradi ka dërguar zyrtarin e zyrës ndërlidhëse, Dejan Paviqeviq dhe ata janë liruar.

Petkoviq ka thënë poashtu se materiali i referendumit është akoma në pikë kufitare në Merdare dhe OSBE-ja mund ta shpërndajë ashtu siç është zotuar në marrëveshjen e 22 dhjetorit.

Policia e Kosovës dhe OSBE-ja ende nuk janë prononcuar lidhur me këto zhvillime.

Ndryshe, institucionet e Kosovës kanë thënë të premten se hapja e qendrave të votimit të Serbisë në Kosovë, përbën shkelje të kushtetutës dhe ligjeve të Kosovës.

Krerët e institucioneve thanë se qytetarët serbë të Kosovës, me dyshtetësi, do të mund të votojnë për referendumin në Serbi përmes postës apo në zyrën ndërlidhëse në Prishtinë, por jo në njē proces të organizuar nga OSBE’ja.

Më heret më 14 janar, zyrtarë të Francës, Gjermanisë, Italisë, Mbretërisë së Bashkuar, Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian, kanë thënë se me keqardhje kanë pranuar vendimin e Qeverisë së Kosovës për të mos e lejuar OSBE-në që të grumbullojë votat në Kosovë për referendumin në Serbi. Ata i bënë thirrje Qeverisë së Kosovës që t’i lejojë serbët në Kosovë të ushtrojnë të drejtën e tyre të votës në zgjedhje dhe procese zgjedhore në përputhje me këtë praktikë të vendosur.

Udhëheqësit e Presidencës, Qeverisë dhe Kuvendit të Kosovës u kanë bërë thirrje vendeve të Quint-it që në raport me Kosovën të aplikohen standarde të njëjta sikurse me çdo shtet tjetër, marrë parasysh se pavarësia e saj është njohur nga shumë vende demokratike në botë.

Referendumi për ndryshimet e kushtetutës së Serbisë do të mbahet të dielën, më 16 janar.

Ndryshimet kanë të bëjnë me gjyqësorin dhe Serbia është obliguar për to në procesin e anëtarësimit në Bashkimin Evropian. Siç kanë shpjeguar vazhdimisht përfaqësuesit e BE-së, qëllimi i ndryshimit të Kushtetutës së Serbisë është që të arrihet një gjyqësor i pavarur, pa ndikim politik dhe për sundim të ligjit.

(Kosova Sot Online)