Izraeli përgatitet të presë hebrenjtë që ikin nga Ukraina

  • A.P /
  • 26 janar 2022 - 22:21
Izraeli përgatitet të presë hebrenjtë që ikin nga Ukraina

Ndërsa tensionet midis Uashingtonit dhe Moskës vazhdojnë të rriten, Izraeli përgatit plane emergjente për emigrantë hebrenj nga Ukraina.

Në sfondin e tensioneve në rritje dhe spekulimeve për një pushtim të afërt rus, ministritë e kabinetit në Jerusalem përgatiten për mundësinë që mijëra hebrenj ukrainas do të dëshironin të emigronin në Izrael. Raportet e kësaj jave zbuluan se përfaqësues të zyrave dhe grupeve qeveritare, duke përfshirë zyrën e kryeministrit, Ministrinë e Jashtme, Ministrinë e Çështjeve të Diasporës, Ministrinë e Absorbimit dhe Integrimit dhe Agjencinë Hebraike, u takuan më 23 janar për të diskutuar një eventualitet të tillë, duke përfshirë mundësinë të hebrenjve që kanë të drejtë të emigrojnë nga Ukraina. Një tjetër takim i tillë pritet të zhvillohet më 1 shkurt për të rivlerësuar situatën.

Sipas disa raporteve, komuniteti hebre ukrainas përfshin rreth 48,000 njerëz. Raporte të tjera thonë se rreth 75,000 shtetas ukrainas mund të kenë të drejtë të emigrojnë në Izrael sipas Ligjit izraelit të kthimit, i cili ofron shtetësinë izraelite dhe të drejtën për të emigruar në Izrael për këdo që ka gjysh hebre. Ministria e Absorbimit tha se në vitin 2021, 3,080 hebrenj emigruan nga Ukraina në Izrael, pak më shumë se 2,971 që erdhën nga Ukraina në vitin 2020. Autoritetet izraelite thuhet se presin që këto shifra të rriten ndjeshëm këtë vit, veçanërisht nëse tensionet në Ukrainë përshkallëzohen.

Ministria e Absorbimit dhe Integrimit i tha shtypit izraelit, “Për momentin, nuk ka rritje të numrit të emigrantëve nga Ukraina në krahasim me vitin e kaluar. Nëse do të ketë, ministria është e përgatitur ta trajtojë atë si në të kaluarën dhe është në kontakt me palët përkatëse, duke përfshirë Agjencinë Hebraike dhe [byronë e ndërlidhjes brenda zyrës së kryeministrit] Nativ.” Në deklaratë thuhet se ministrja Pnina Tamano-Shata po e ndjek me vëmendje situatën dhe po përditësohet vazhdimisht.

(Kosova Sot Online)