Eksperti ushqimor: Mos hani as vezë as mish pule për 1 muaj

  • E.K /
  • 14 maj 2022 - 10:58
Eksperti ushqimor: Mos hani as vezë as mish pule për 1 muaj

Abdyl Sinani, eksperti i njohur ushqimor ka folur ditën e sotme për situatën e krijuar në Shqipëri nga gripi i shpendëve dhe sigurinë për të konsumuar nënprodukte të tyre.

Ai ka treguar metodat se si mund të kuptojmë mishin apo vezët e kontaminuara me virus. Ndër të tjera eksperti u shpreh se gjëja më e mirë për t’u bërë është moskonsumi i nënprodukteve të pulës për të paktën një muaj.

Sinani ka shigjetuar edhe AKU për neglizhencë ndaj mbrojtjes së konsumatorëve dhr garantimit të sigurisë ushqimore, sikundër ata prentenduan në një reagim dje.

“Vezët janë prodhuar, secili nga ju të çajë një vezë, dhe nëse lëngu i vezës është i ngjitur me të verdhën, pra nuk është i lëngshëm, atëherë kjo është në rregull kjo vezë, por në këtë situatë që jemi, me këtë sëmundje që është tani, asnjë vezë nuk do konsumohet.

Në këtë rast duhet t’i lëmë vezët fare,” tha ai.

Po për vezët që kemi ngrënë deri tani?

“Njeriu me imunitetin e vet duhet ta mbulojë, prandaj ato që kemi ngrënë t’i ndalojmë, dhe të kini parasysh mishin nuk duhet ta prekni me dorë atë që del nga frigoriferët, ai nuk duhet të jetë me ngjyrë të hirtë, por ngjyrë të verdhë.

Ai duhet të jetë i pangjitshëm. Merreni me doreza, e mos e bashkoni me ushqimet e tjera.

Nëse e fusim prapë në frigorifer duhet rregulluar temperatura 4 gradë,” tha eksperti.

“Çdo njeri duhet të marrë vezën dhe e çan, nëse shikon që ajo rrjedh menjëherë, pra nuk është e ngjitur me të verdhën, ai menjëherë duhet ta ndalojë konsumin e kësaj veze.

Nëse shikon pulën që është e zbutur, ka marrë ngjyrën e hirtë, prapë nuk duhet ta konsumojë.

Por nëse e konstaton që është në rregull, detyrimisht nuk duhet ta mbajë në ambient, por në frigorifer me temperaturë 4 gradë.

Nëse infektohemi, kemi lodhje shumë të fortë të organizmit, marrje mendsh, duhet të shkëputemi nga të tjerët dhe të shkojmë të bëjmë analizat.

Duke qenë se pelikani ka ndodhur në Greqi, kjo do të thotë që sëmundja po bie si shi, se kjo është më e keqja përhapja mes ajrit,” tha Sinani.

(Kosova Sot Online)