Thatësira e madhe në Itali, lumi më i gjatë në vend pothuajse është tharë

  • A.P /
  • 03 July 2022 - 18:00
Thatësira e madhe në Itali, lumi më i gjatë në vend pothuajse është tharë

Temperaturat e larta kanë shkaktuar thatësirë ​​në të gjithë Italinë, lumenjtë dhe rezervuarët mbeten pa ujë, duke rrezikuar mjedisin dhe ekonominë.

Disa rajone italiane kanë shpallur tashmë gjendje të jashtëzakonshme për të siguruar para për ta luftuar krizën e ujit dhe shoqatat e fermerëve po parashikojnë një rënie të mprehtë të prodhimit në pjesë kyçe të vendit

“Kombinimi i thatësirës më të rëndë në vitet e fundit dhe temperaturave… të cilat arritën 40 gradë Celsius në fund të qershorit po e çojnë Italinë në një situatë dramatike ekologjike dhe ekonomike”, raportoi agjencia ANBI.

“Po”, lumi më i gjatë në Itali që përshkon rajone të mëdha në veri dhe ofron kushte për rreth një të tretën e prodhimit bujqësor të Italisë, regjistroi nivelin më të ulët të ujit në 70 vitet e fundit.

“Niveli i ujit përgjatë gjithë rrjedhës së Po-së është ende më i ulëti që kur të dhënat janë monitoruar”, tha ANBI. “Për dy javë, sasia e ujit u përgjysmua dhe ra në pak më shumë se 170 metra kub në sekondë”, theksojnë ata.

Në liqenet e mëdhenj në veri të Italisë, uji tashmë ka rënë nën nivelin e ulët rekord ose është afër tij dhe po bie fuqishëm edhe në rezervuarët natyrorë në Italinë qendrore. Niveli i ujit në Tiber është në nivelin më të ulët në disa vite, dhe rrjedha në Aniene është përgjysmuar.

(Kosova Sot Online)