10 qytetet më të shtrenjta për emigrantët, ku është kostoja e ulët e jetesës e cilësia e lartë

  • G.G /
  • 04 July 2022 - 12:46
10 qytetet më të shtrenjta për emigrantët, ku është kostoja e ulët e jetesës e cilësia e lartë

Hong Kongu dhe këto katër qytete zvicerane u renditën më të shtrenjtat për emigrantët për të punuar në vitin 2022, shkruan Euronews.

Nëse jeni një emigrant që jeton në Hong Kong, Cyrih ose Gjenevë, jeta iu kushton më shumë se kudo tjetër në planet, sipas Anketës së Kostos së Jetesës 2022, një raport vjetor nga firma konsulente Mercer.

Hong Kongu është renditur për herë të katërt në pesë vjet si qyteti më i shtrenjtë në botë për emigrantët, i ndjekur nga katër qytete zvicerane: Cyrihu, Gjeneva, Bazel dhe Berna.

Ankaraja, kryeqyteti i Turqisë, mbylli renditjen e 227 qyteteve si më të përballueshmet në botë për emigrantët.

Nëse jeni në Evropë dhe kërkoni një qytet më të lirë për të jetuar, shikoni në lindje: Ankaraja ndiqet nga Bishkek në Kirgistan (e 226-ta), Dushanbe në Taxhikistan (e 225-ta) dhe Islamabad dhe Karaçi në Pakistan (e 224-ta dhe 223-ta).

Kryeqyteti i Danimarkës Kopenhagen është qyteti më i shtrenjtë për emigrantët, duke u renditur i 11-ti në nivel global, ndërsa kryeqyteti suedez Stokholm është më i përballueshëm, duke zbritur në vendin e 87-të në 2022.

Ku e përballon kostoja e jetesës me cilësinë e jetesës?

Vendet me koston më të ulët të jetesës, por me cilësinë më të lartë janë Vankuveri dhe Toronto në Kanada, Stokholmi në Suedi, Lisbona në Portugali dhe Frankfurt në Gjermani.

Nga ana tjetër, Hong Kongu u zbulua se kishte koston më të lartë të jetesës, por një cilësi më të ulët të jetesës se shumë vende të tjera.

Raporti i Mercer bëri me dije se vendet me kosto më të lartë jetese dhe cilësi të jetesës priren të renditen më lart për eko-miqësore.

Kriza e kostos së jetesës

Ashtu si me shumicën e gjërave gjatë dy viteve të fundit, raporti i kostos së jetesës për vitin 2022 është ndikuar dukshëm nga pandemia COVID-19 dhe lufta në Ukrainë, e cila ka nxitur inflacionin në qiell dhe paqëndrueshmërinë në tregje.

Inflacioni vjetor në 19 vendet e eurozonës arriti një rekord prej 8.6 për qind në qershor, duke kaluar 8.1 për qind të regjistruar në maj, sipas shifrave të fundit të publikuara të premten nga Eurostat, agjencia e statistikave të Bashkimit Evropian.

(Kosova Sot Online)