Eksperti serb i sigurisë: “Rusia dëshiron tjetër konflikt, vëmendjen e vendosi kah Veriu i Kosovës”

  • G.G /
  • 08 August 2022 - 12:39
Eksperti serb i sigurisë: “Rusia dëshiron tjetër konflikt, vëmendjen e vendosi kah Veriu i Kosovës”

Rusia kërkon luftëra të reja dhe radhën mund ta këtë Kosova, vlerëson drejtori i Institutit për Siguri Ndërkombëtare në Beograd, Orhan Dragash.

Përllogaritja e Rusisë është të shpërqendrojë “vëmendjen, paratë e mediat e Perëndimit” në një tjetër pikë fokale, vlerëson eksperti serb i sigurisë.

Andaj, sipas tij, Moskës “i duhet një konflikt i ri”.

“Në mënyrë që Ukraina të bëhet lajm i dorës së dytë”, shkruan ai në një kolumne të botuar në “Euractiv”.

Njëjtë shpresoi se situata do të përshkallëzohej edhe në Taivan me vizitën e Nancy Pelos-it, por se kjo gjë nuk ndodhi.

Ngjarjet në Veri të Kosovës për Rusinë u panë si shans, thotë Dragash, “që të ndez konflikt dhe gjakderdhje”.

“Në ato pak ditë rreth 1 gushtit, kur autoritetet e Kosovës njoftuan konfiskimin e targave dhe kartave të identitetit nga serbët vendas dhe kur serbët vendas organizuan bllokime rrugësh, Rusia kreu një operacion hibrid në shkallë të gjerë dhe shumë agresiv”.

“Qëllimi ishte të provokonte konflikt, të shkaktonte gjakderdhje dhe më pas të shkaktonte reagimin e Serbisë dhe përfshirjen e NATO-s (KFOR) në konfliktin e armatosur”.

Ky operacion u krye kryesisht duke lëshuar një sasi të mëdha dezinformatash, shpjegon Dragash.

“Në momentet kritike, përmes kanaleve të komunikimit të kontrolluara rreptësisht, Rusia transmetoi lajme të rreme, si ai se një serb u plagos në bllokadën afër Jarinjës, se ushtria serbe po lëvizte njësitë dhe avionët e saj përgjatë kufirit me Kosovën, se një sulm nga Forcat e Prishtinës ndaj serbëve pritej”.

Në këtë stuhi dezinformatash, thotë studiuesi, “Rusia shpërndau lajme të rreme se si konflikti tashmë kishte nisur”.

“Lajmet ishin shpërndarë se Forcat Serbe të Sigurisë kishin hyrë tashmë ose ishin gati të hynin në Kosovë, se veprimi i Beogradit ishte i justifikuar dhe se Rusia do ta ndihmonte Serbinë nëse do të përfundonte në një konflikt me misionin e KFOR-it, i cili është nën komandën e NATO-s”.

“Mesazhet u transmetuan përmes një numri të madh faqesh interneti, llogarish në rrjetet sociale dhe kanale private, me qindra mijëra ndjekës, të cilët deri më tani ishin të njohur për pikëpamjet e tyre pro-ruse dhe shumë prej tyre i përkasin organizatave ekstremiste në Rusi. dhe Serbisë.

“Sasia e dezinformatave ishte aq domethënëse, saqë një pjesë e tij u përhap në disa media kryesore në Serbi (idiotët e dobishëm), të cilat shërbyen si një kanal shtesë për përhapjen e dezinformatave, të cilat kishin një rëndësi të madhe për qëllimet ruse”.

Ky operacion hibrid ishte aq i fuqishëm dhe i rrezikshëm, saqë Ministria e Mbrojtjes e Serbisë u detyrua të mohojë urgjentisht zërat se ushtria serbe kishte hyrë në Kosovë, vazhdon ai.

Ishte një projekt shtetëror rus që synonte drejtpërdrejt Serbinë, shpjegon ai, por që “Fatmirësisht dështoi”.

Megjithëkëtë, ai thotë se “nuk duhet të jetë çudi nëse përsëritet”.

Rusia është një rrezik i dukshëm për paqen botërore, jo vetëm për shkak të agresionit që nisi më 24 shkurt, por edhe për shkak të politikës së saj të hapur për të nxitur një konflikt të ri gjetkë në botë, aq sa mundet dhe aq sa i lejohet, përfundon ai.

(Kosova Sot Online)