Si mund të përcaktojë të ardhmen e Amerikës hetimi i FBI

  • G.G /
  • 11 August 2022 - 09:35
Si mund të përcaktojë të ardhmen e Amerikës hetimi i FBI

Kërkimi i FBI-së dhe sekuestrimi i dokumenteve nga rezidenca Mar-a-Lago i Donald Trump në Florida nuk është vetëm dramatik dhe serioz, por i paprecedentë: asnjë ish-president tjetër nuk është përballur me një veprim të tillë, shkruan The Guardian.

Megjithatë, aftësia e Trump për të mbijetuar dhe për të lulëzuar politikisht në momente të ngjashme është gjithashtu i pa precedent.

Edhe kur dalin prova të dëmshme, ai është ka dalë kryesisht i padëmtuar në sytë e mbështetësve së tij, ndërsa vetë SHBA-ja është zvogëluar. Ai nuk ka vuajtur ende pasoja ligjore për veprimet e tij në detyrë.

Kërkimi i së hënës thuhet se ishte pjesë e hetimit në vazhdim që shqyrton fshehjen dhe shkatërrimin e paligjshëm të dokumenteve të Shtëpisë së Bardhë.

Por ky hetim do të ndihmojë gjithashtu për të përcaktuar të ardhmen: së pari, dhe më e rëndësishmja, sepse respektimi i standardeve ruan dallimin midis sistemeve të ndershme dhe transparente dhe atyre të pandershme dhe të papërgjegjshme, dhe së dyti, përmes ndikimit të tij elektoral.

Trump ka qenë prej kohësh i njohur për pakujdesi ekstreme në lidhje me të dhënat.

Në fillim të këtij viti, një zyrtar i lartë tha se “ai kurrë nuk ndaloi së grisur gjërat” dhe një libër i ri do të raportojë se stafi i Shtëpisë së Bardhë besonte se ai bllokoi tualetet duke u përpjekur të hidhte dokumente.

Në shkurt, 15 kuti me dokumente dhe sende të tjera u morën nga Mar-a-Lago nga Arkivi Kombëtar. Kërkesat ligjore për një kontroll si ai i së hënës janë thelbësore, dhe pasojat e mundshme janë të tilla që pothuajse me siguri u miratua nga prokurori i përgjithshëm, Merrick Garland, i cili njihet për kujdesin e tij.

Është e vështirë të imagjinohet se kujtimet e detyrës ishin gjithçka që ishte në rrezik.

Për më tepër, ky është vetëm një nga hetimet e shumta që përfshin Trump, dhe jo më i rëndësishmi.

Megjithatë Trump përfiton duke përdorur momente të tilla. Po aq shqetësues, është fakti që republikanët po e mbështesin pa kushte.

Përtej kësaj, 6 janari ishte dëshmi e tmerrshme e rrezikut të ndarjeve të thella politike që shndërroheshin në dhunë të drejtpërdrejtë dhe sulme ndaj institucioneve demokratike.

Sigurisht që nuk është vetëm narcisizmi që e shtyn ish-presidentin të sinjalizojë se dëshiron të kandidojë përsëri. Një fushatë nuk do ta pengonte atë të ndiqej penalisht (dhe nuk është aspak e qartë se dënimi sipas ligjit për heqjen e të dhënave zyrtare do ta ndalonte atë nga detyra, siç shpresonin disa).

Por kjo do të rriste rrezikun politik dhe mund ta bënte atë të gëzonte përsëri imunitetin presidencial.

Thjesht injorimi i krimeve të mundshme sepse hetimet mund të shfrytëzohen politikisht do të përbënte dhënien e imunitetit de facto për ata që nxisin trazirat më të mëdha. Më keq, nëse nuk ndërmerren veprime tani, mund të bëhet e pamundur në një mandat të dytë të Trump, nën një president dhe ndihmës që kanë treguar tashmë dëshirën e tyre për të zhdukur kontrollet dhe balancat e vendit dhe që do të kenë mësuar më mirë se si ta bëjnë këtë.

(Kosova Sot Online)