“On Top”, shqiptarët në krye të listës për martesa false në Britani: Shpesh përfshihen bandat e krimit

  • G.G /
  • 11 August 2022 - 09:39
“On Top”, shqiptarët në krye të listës për martesa false në Britani: Shpesh përfshihen bandat e krimit

Shqiptarët kryesojnë listën e personave që kryejnë martesa false në Britaninë e Madhe vetëm për tu pajisur me letra.

BBC News publikoi shifrat të cilat tregonin se 365 çifte ishin përpjekur të shfrytëzonin me mashtrim një skemë post-Brexit duke u dhënë qytetarëve të BE-së dhe bashkëshortëve të tyre të drejtën për të qëndruar në Britani.

Askush në një martesë të rreme nuk është ndjekur penalisht në dy vitet e fundit dhe ndjekja e fundit ishte katër vjet më parë.

Zyra e Brendshme tha se kishte më pak hetime gjatë pandemisë.

Në vitin 2018 një skemë e re përcaktoi se si qytetarët e Bashkimit Evropian,  bashkëshortët dhe anëtarët e familjes së tyre mund të vazhdonin të jetonin në Mbretërinë e Bashkuar pasi vendi u largua nga BE.

Ata duhej të ishin rezident deri në dhjetor 2020 dhe të aplikonin për leje qëndrimi.

BBC News ka zbuluar se çiftet janë përpjekur të shfrytëzojnë në mënyrë mashtruese skemën duke kryer një martesë të rreme, me shtetasin e BE-së që zgjeron të drejtat e tyre të qëndrimit tek partneri i tyre që nuk është shtetas i BE-së.

Disa individë e bëjnë këtë për para. Shpesh përfshihen bandat e krimit të organizuar, raporton abcnews.al.

Të gjitha martesat e propozuara ku njëri prej partnerëve nuk ka status imigrimi i referohen Home Office për hetim.

Kërkesat për lirinë e informacionit kanë zbuluar:

ndërmjet marsit 2018 dhe fundit të shtatorit 2021, 365 martesa midis një shtetasi të BE-së dhe një shtetasi jo të BE-së u zbuluan se ishin të rreme.

ndjekjet e fundit penale kanë qenë në vitin 2018, ku nëntë persona u dënuan dhe katër prej tyre u larguan

që nga viti 2020, askujt nuk i është hequr leja për të qëndruar

shtetas të 60 vendeve, duke përfshirë shumicën e shteteve të BE-së, u implikuan

Shqipëria kryeson tabelën e vendeve, me 146 shqiptarë të përfshirë

Dr Ervin Muco, në Shqipëri, i tha BBC News se njerëzit paguanin bandat kriminale për atë që e shihnin si një biletë për një jetë të re.

“Këto rrjete dinë të mashtrojnë sistemin dhe po bëjnë para nga njerëzit që janë të përgatitur të paguajnë.”

“Vitet e fundit, shumica e meshkujve shqiptarë që janë larguar nga ky vend kanë shkuar në Itali apo Greqi, por disa prej tyre nuk kanë mundur të marrin nënshtetësinë në këto vende.”

“Kështu që disa përpiqen të gjejnë gra nga vendet evropiane me të cilat mund të martohen.”

“Ata mund të kenë të gjitha përfitimet e të qenit qytetar evropian.”

“Dhe për shkak se Britania ishte anëtare e BE-së, shumë shqiptarë janë tërhequr nga Britania e Madhe”.

Ish-shefi i policisë Prof Krenar Ahmeti, në Universitetin e Tiranës, pranon se bandat e krimit janë thelbësore.

“Çdokush që aspiron të jetojë në një vend të pasur e di se ka disa dokumente kyçe që u nevojiten nëse do të integrohen në atë shoqëri,” tha ai, “por ata gjithashtu shpesh kanë nevojë për një organizatë për t’i ndihmuar ta arrijnë këtë.”

Zyra e Brendshme tha: “Ne e marrim shumë seriozisht abuzimin me rrugët e imigrimit të bashkëshortëve dhe partnerëve.”

“Ne nuk do të hezitojmë të ndërmarrim veprime përmbarimore kundër individëve që gjenden në një martesë të rreme ose partneritet civil, duke përfshirë anulimin e lejes së tyre dhe largimin e tyre nga MB.”

(Kosova Sot Online)