Liberalizimi i vizave – Janë edhe 8 procedura që duhet ndjekur pas takimit të sotëm

  • E.K /
  • 13 October 2022 - 11:29
Liberalizimi i vizave – Janë edhe 8 procedura që duhet ndjekur pas takimit të sotëm

Grupi punues i Këshillit Evropian është duke mbajtur takimin, ku në rend dite do të jetë edhe çështja e liberalizimit të vizave për Kosovën.

Në Këshill do të nisë diskutimi për të parë se a ka mbështetje nga shtetet anëtare dhe se a mund të lëvizet përpara.

Diskutimi për liberalizimin e vizave në këtë takim do të nis rreth orës 14:00-14:30, dhe se i njëjti do të jetë i mbyllur.

Komisioni Evropian ditë më parë u ka dërguar vendeve anëtare të Bashkimit Evropian një dokument ku rithekson se Kosova i ka përmbushur të gjitha kriteret për liberalizimin e vizave.

Por cilat janë hapat që duhet ndjekur në rast se sot ka ljam pozitiv për liberalizmin e vizave.

Eksperti i kësaj fushe Taulant Kryeziu ka shpjeguar  procedurat që duhet ndjekur institucionet e Bashkimit Evropian deri te vendimi final që shtetasit e Kosovës të mund të udhëtojnë lirshëm në zonën Shengen.

Shpjegimi i procedurave nga Kryeziu:

1. Këshilli: Miratimi i pozicionit negociues në Këshill

2. KE/PE/KBE/: Pajtim në mes të Këshillit dhe PE, Trialogue (Trialogjet janë takime joformale trepalëshe për propozimet legjislative midis përfaqësuesve të Parlamentit, Këshillit dhe Komisionit. Qëllimi i tyre është të arrijnë një marrëveshje të përkohshme për një tekst të pranueshëm për të dy ,Këshillin dhe Parlamentin)

3. Parlamenti Evropian: Votimi në Seancë Plenare të Parlamentit Evropian( në lexim te parë me shumicë te thjesht,ne lexim të dytë me shumicë absolute)

4. Këshilli: Miratimi nga Ambasadorët COREPER II

5. Këshilli : Miratimi nga Këshilli i Ministrave me shumicë te kualifikuar apo ajo që quhet shumicë e dyfishtë 55% te vendeve anëtare, që përfaqëson të paktën 65% te popullsisë se BE-së

6. Ceremonia e nënshkrimit

7. Publikimi në Gazetën Zyrtare të BE-së

8. Hyrja në fuqi

(Kosova Sot Online)