Borrell: Bashkimi Evropian për Mesdheun duhet të ketë 'ndikim më të vërtetë'

  • A.P /
  • 24 November 2022 - 14:30
Borrell: Bashkimi Evropian për Mesdheun duhet të ketë 'ndikim më të vërtetë'

Shefi i politikës së jashtme të BE-së, Josep Borrell tha të enjten se Bashkimi Evropian për Mesdheun (UfM) duhet të ketë "më shumë ndikim real në terren", 

Borrell është bashkë-kryesues i forumit të 7-të rajonal të UfM-së që ka mbledhur në Barcelonë ministra të punëve të jashtme nga vendet e Mesdheut.

“Ne duhet të shtojmë përpjekjet tona për të mbyllur hendekun përgjatë dy brigjeve të Mesdheut. Është një nga kufijtë më të pabarabartë në botë”, tha ai.

“Është gjithashtu një nga rajonet më pak të integruara ekonomikisht, duke lënë shumë potencial të pashfrytëzuar. Mënyra për ta trajtuar këtë është forcimi i integrimit rajonal,” vazhdoi ai.

Borrell tha se shpreson se forumi do të bëjë përparim në transportin, lidhjen dixhitale dhe punën.

“Ne jemi përkushtuar për krijimin e rrjetit të transportit mesdhetar, megjithatë kemi pasur shumë vonesa, veçanërisht me marrëveshjet dypalëshe. Duhet të bëjmë më mirë”, tha politikani i BE-së.

Ai gjithashtu pranoi se si lufta në Ukrainë ka përkeqësuar problemet e sigurisë së ushqimit dhe energjisë në rajon.

"Ne po bëjmë çmos për t'i minimizuar ato," tha ai për vendet e BE-së.

Gjatë fjalimit të tij, ai falënderoi shprehimisht Turqinë për sigurimin e një zgjatjeje të marrëveshjes së eksportit të grurit të Stambollit, e cila lejon eksportet e ushqimit nga tre portet kryesore të Ukrainës në Detin e Zi. Dërgesat u ndaluan pas luftës së Rusisë kundër Ukrainës në shkurt.

Ndërsa këmbënguli se Unioni për Mesdheun ka përmbushur disa premtime, ai tha se "rinia është e lodhur duke dëgjuar angazhimet ... ata kujdesen për veprime konkrete në terren."

"Ne jemi shpesh shumë të ngadaltë dhe ora po shënon ... Unë shpresoj se ne mund ta përdorim sot për të arritur qëllime konkrete për të mirën e të gjithë ne."

UfM është një organizatë ndërqeveritare që bashkon të gjitha vendet e BE-së dhe 16 vende nga Mesdheu Jugor dhe Lindor.

(Kosova Sot Online)