OECD: Recesioni nuk është i pashmangshëm

  • A.P /
  • 24 November 2022 - 19:34
OECD: Recesioni nuk është i pashmangshëm

Ekonomia globale mund të shmangë një recesion vitin e ardhshëm, por kriza më e keqe energjetike që nga vitet 1970 do të shkaktojë një ngadalësim të mprehtë dhe Evropa do të goditet më rëndë, sipas OECD, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Lufta kundër inflacionit duhet të jetë përparësia kryesore e politikëbërësve, shton ai.

Perspektivat kombëtare ndryshojnë shumë, megjithëse ekonomia e Britanisë është e vendosur të mbetet prapa atyre të homologëve të saj, thotë OECS. Ngadalësimi global po i godet ekonomitë në mënyrë të pabarabartë, shton ai, me Evropën që mban peshën kryesore, ndërsa lufta e Rusisë në Ukrainë godet aktivitetin e biznesit dhe nxit një rritje të çmimit të energjisë.

OECD tani parashikon që rritja ekonomike globale do të jetë 3.1% këtë vit – pak më shumë se në parashikimet e saj të shtatorit – përpara se të bjerë në 2.2% vitin e ardhshëm dhe më pas të përshpejtohet në 2.7% në 2024. Ai sheh që eurozona të rritet me 3.3% këtë vit atëherë ngadalësuar në 0.5% në 2023 përpara se të rikuperohet për t'u zgjeruar me 1.4% në 2024.

"Ne nuk po parashikojmë një recesion, por sigurisht që po projektojmë një periudhë dobësie të theksuar," tha kreu i OECD Mathias Cormann.

(Kosova Sot Online)