OBSH e riemëron linë e majmunit si 'mpox'

  • A.P /
  • 28 November 2022 - 16:30
OBSH e riemëron linë e majmunit si 'mpox'

Duke përmendur shqetësimet se emri origjinal i sëmundjes me dekada të vjetra të kafshëve mund të interpretohet si diskriminues dhe racist, Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka riemëruar linë e majmunit si mpox, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Agjencia shëndetësore e OKB-së tha në një deklaratë të hënën se mpox ishte emri i saj i ri i preferuar për linë e majmunëve, duke thënë se si monkeypox ashtu edhe mpox do të përdoren për vitin e ardhshëm ndërsa emri i vjetër do të hiqet gradualisht.

OBSH tha se ishte e shqetësuar nga "gjuha raciste dhe stigmatizuese" që u shfaq pasi lija e majmunëve u përhap në më shumë se 100 vende. Ai tha se shumë individë dhe vende i kërkuan organizatës "të propozojë një mënyrë përpara për të ndryshuar emrin".

Në gusht, OBSH filloi të konsultohej me ekspertë për riemërtimin e sëmundjes, menjëherë pasi agjencia e OKB-së deklaroi përhapjen e lisë së majmunëve si një emergjencë globale.

Deri më sot, ka pasur më shumë se 80,000 raste të identifikuara në dhjetëra vende që nuk kishin raportuar më parë sëmundjen e lidhur me linë.

(Kosova Sot Online)