Varhelyi: Rekomandimi për statusin e kandidatit të BiH i pakushtëzuar, por me pritshmëri

  • 28 November 2022 - 19:40
Varhelyi: Rekomandimi për statusin e kandidatit të BiH i pakushtëzuar, por me pritshmëri

Rekomandimi i Komisionit Evropian që Bosnje-Hercegovinës t'i jepet statusi i kandidatit për anëtarësim në BE deri në fund të vitit është i pakushtëzuar, por ai vjen me "pritshmëri të mëdha", tha të hënën komisioneri i Zgjerimit Oliver Varhelyi.

Duke shkruar në gazetën Nezavisne Novine përpara bisedimeve me zyrtarët e lartë të vendit gjatë vizitës së tij, Varhelyi tha se rekomandimi për statusin e kandidatit është një mesazh i qartë për politikanët në Bosnje dhe Hercegovinë.

“Elita politike duhet të dëshmojë se dëshiron përparim në rrugën evropiane dhe se është e gatshme të zbatojë reformat e nevojshme”, shkroi ai.

Këshilli i Bashkimit Evropian pritet të shqyrtojë rekomandimin në dhjetor. Megjithatë, ka indikacione se disa shtete anëtare, si Holanda, mund të mos miratojnë miratimin e tyre sepse Bosnja dhe Hercegovina deri më tani nuk ka zbatuar pothuajse asnjë nga 14 prioritetet e reformës që Komisioni i përcaktoi si parakushte për statusin e kandidatit në 2019.

Varhelyi shkroi se Këshilli mund të diskutojë rekomandimin "ndoshta që në dhjetor", në varësi të shpejtësisë së formimit të qeverisë së re në Bosnje dhe Hercegovinë bazuar në rezultatet e zgjedhjeve të 2 tetorit, si dhe në atë që do të bënte qeveria në largim. deri atëherë.

Ai tha se Këshilli i Ministrave në detyrë pritet të miratojë një strategji për migracionin dhe azilin dhe një strategji për luftimin e krimit të organizuar. Ai vuri në dukje se vendit po i merrte shumë kohë për të miratuar ndryshime në legjislacionin gjyqësor dhe për të krijuar një zyrë për bashkëpunim me Europolin.

“Këto reforma do t'u tregojnë vendeve anëtare të BE-së se Bosnja dhe Hercegovina është serioze në ambicien e saj për t'u anëtarësuar në BE. Këto reforma nuk janë për Brukselin, por nevojiten për të përmirësuar jetën e përditshme të të gjithë qytetarëve të Bosnjë-Hercegovinës”, shkroi Varhelyi.

Ai vuri në dukje se statusi i kandidatit nuk do të thotë fund, por vetëm fillimi i punës së madhe, duke përmendur ndër detyrat prioritare reformën e kushtetutës dhe ligjit zgjedhor për të eliminuar çdo diskriminim në procesin zgjedhor dhe për të siguruar funksionimin e qeverisë.

(Kosova Sot Online)