Kina operon me rreth 100 stacione policore në mbarë botën

  • A.P /
  • 04 December 2022 - 16:38
Kina operon me rreth 100 stacione policore në mbarë botën

Administrata kineze është e njohur për krijimin e njohur të "stacioneve të shërbimit jashtë shtetit" në të gjithë botën. Administrata pretendon se stacionet e shërbimit që janë krijuar në vende të ndryshme kanë për qëllim të ofrojnë ndihmë burokratike për qytetarët kinezë që jetojnë jashtë vendit, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Megjithatë, raporti i fundit i marrë ekskluzivisht nga CNN pretendon të kundërtën. Të dielën, CNN zbuloi se Kina ka ngritur më shumë se 100 të ashtuquajturat "stacione shërbimi" në të gjithë botën. Duke cituar pretendimin e bërë nga raporti i ri, CNN pretendoi se stacionet kanë për qëllim "të monitorojnë dhe ngacmojnë qytetarët kinezë që jetojnë në mërgim".

Grupi aktivist i të drejtave të njeriut Safeguards Defenders, me seli në Madrid, pretendon se ka gjetur "48 stacione policie shtesë jashtë vendit". Shifrat e fundit i shtohen pohimit të mëparshëm të grupit se kishte lokalizuar 54 stacione të tilla policie në shtator. Sipas CNN, Pekini ishte në gjendje të ndërtonte këto stacione përmes marrëveshjeve dypalëshe të sigurisë me shumë vende në Evropë dhe Afrikë.

Qytetarët kinezë u detyruan të ktheheshin në shtëpi: Raporti i pretendimeve
Raporti thekson se Pekini po i detyron qytetarët kinezë që janë në mërgim jashtë vendit të kthehen në vendin e tyre. Grupi pretendoi se një "shtetas kinez u detyrua të kthehej në shtëpi nga zyrtarë të fshehtë", të cilët punonin me këto komisariate.

Më parë, Safeguards Defenders pretenduan se 2 mërgimtarë nga Kina u kthyen në Pekin. Njëri prej tyre ishte kthyer nga Serbia dhe tjetri nga Spanja. Sipas CNN, stacione të tilla policie funksionojnë në disa vende evropiane si Itali, Kroaci, Serbi, Rumani etj.

Në të kaluarën, vende si SHBA, Kanadaja dhe Britania e Madhe kanë shprehur shqetësimin e tyre për këtë çështje. Në fillim të këtij muaji, drejtori i FBI-së, Christopher Wary, u shpreh se është thellësisht i shqetësuar për vendosjen e qeverisë kineze të stacioneve policore të paautorizuara në shumë qytete të SHBA-së. Kanadaja gjithashtu ka vëzhguar me vëmendje ndërhyrjen e Pekinit në çështjet e brendshme. Më 16 nëntor, lajmet globale raportuan se Shërbimi Informativ Kanadez i Sigurisë ka hetuar biznesmenin kinez Wei Chengyi për gjoja transferimin e “fondeve të mëdha që synojnë të avancojnë interesat e Pekinit në zgjedhjet federale të Kanadasë 2019”.

(Kosova Sot Online)