Mashtrimi 2.4 mld euro nga Call Center-at në Shqipëri, arrestohet sa zbret në Barcelonë drejtuesi

  • E.K /
  • 16 December 2022 - 14:25
Mashtrimi 2.4 mld euro nga Call Center-at në Shqipëri, arrestohet sa zbret në Barcelonë drejtuesi

Një nga drejtuesit eplatformës ndërkombëtare Everfx, e cila dyshohet se mashtroi qindra mijëra njerëz në mbarë botën me 2.4 miliardë euro me kriptovaluta false, është arrestuar në aeroportin e Barcelonës. Kreu i grupit në Spanjë është arrestuar sapo ka shkelur në territorin katalanas, pasi ka fluturuar drejt Barcelonës me një fluturim nga Rumania. Në aeroport, agjentët e Mossos d’Esquadra dhe Garda Civile po e prisnin.

Hetuesit pohojnë se i arrestuari ishte lideri në Spanjë dhe ishte “përgjegjës për menaxhimin e të gjitha viktimave spanjolle” përmes agjentëve të komisionit që i ridrejtuan në platformën Everfx, megjithëse kontaktet u bënë përmes qendrave të thirrjeve në të cilat agjentët e rremë i mashtruan përmes një sistemi kompleks i inxhinierisë sociale.

Konkretisht, atyre u është premtuar se me një investim fillestar prej 250 eurosh do të marrin përfitime eksponenciale.

Arrestimi i këtij subjekti lidhet me operacionin e zhvilluar më 8 nëntor nga forcat policore të Gjermanisë, Suedisë, Finlandës, Letonisë, Ukrainës, Gjeorgjisë, Shqipërisë dhe Spanjës, të koordinuar nga Eurojust, i cili përfshinte çmontimin e një organizate kriminale. Ajo operonte përmes qendrave të thirrjeve nga vende jashtë Bashkimit Evropian, duke kryer operacione mashtruese që sollën miliona fitime.

Në atë kohë bilanci ishte 15 call center të çmontuara, si dhe arrestimi i dy drejtuesve kryesorë të organizatës në Shqipëri dhe 16 personave të hetuar. Gjithashtu, urdhër-arrestet ndërkombëtare janë lëshuar për personat më përgjegjës për rrjetin kriminal, i cili ka lejuar arrestimin e këtij lideri në Katalonjë.

Sipas studiuesve, rrjeti fitoi 400 euro në minutë duke kryer aktivitete mashtruese dhe arriti 50 milionë euro në tremujor. Numri i viktimave arrin në qindra mijëra, kryesisht në Evropë.

Forcat e policisë spanjolle vazhdojnë të gjurmojnë 476 platformat mashtruese të lidhura me organizatën kriminale në mënyrë që të prekurit të jenë në dijeni të këtyre fakteve dhe të paraqesin ankesat e duhura.

(Kosova Sot Online)