Ish-deputeti: Pse nuk u ftuam nga ambasada amerikane për Asociacionin?

  • A.P /
  • 01 February 2023 - 20:19
Ish-deputeti: Pse nuk u ftuam nga ambasada amerikane për Asociacionin?

Shqetësimin e tij që përfaqësuesit boshnjakë nuk janë ftuar në takimin e djeshëm të thirrur nga ambasada amerikane në Kosovë, për të diskutuar rreth Asociacionit, e ka shprehur ish-deputeti i Kuvendit të Kosovës nga radhët e komunitetit boshnjak, Qerim Bajrami, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Bajrami, në një reagim në Facebook, ka thënë se përveçse nuk është ftuar asnjë boshnjak i Kosovës, në takim nuk janë ftuar as tre përfaqësuesit politikë të tyre që janë deputetë në Kuvendin e Kosovës.

“Të paktën duhet të jemi të shqetësuar që nuk na kanë konsultuar lidhur me zhvillimet e fundit, që lidhen me përpjekjet e fundit për arritjen e një marrëveshjeje ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, bazuar në propozimin franko-gjerman”, ka shkruar ai.

Bajrami ka thënë se shqetësimi i boshnjakëve ka arsye konkrete, sepse sipas tij, nuk përmendet fare situate e rëndë dhe shkelja e të drejtave themelore të boshnjakëve në komunat e veriut të Kosovës.

“Mes tjerash, ata as nuk janë të sigurt atje dhe nuk e kanë të garantuar lirinë e shprehjes”, ka shkruar tutje Bajrami.

Reagimi i plotë i Bajramit:

NUK FTOHEN BOSHNJAKËT E KOSOVËS

Komuniteti jonë kombëtare boshnjake, përkatësisht përfaqësuesit e saj politikë (as njëri prej tre deputetëve në Kuvendin e Kosovës) nuk ishin ftuar dje në takimin e organizuar nga Ambasada Amerikane për të diskutuar për formimin e mundshëm të Asociacionit të Komunave me shumicë serbe në Republika e Kosovës.

Së paku, duhet të shqetësohemi për mungesën e konsultimit tonë në lidhje me zhvillimet e fundit në lidhje me përpjekjet për arritjen e një marrëveshjeje ndërmjet Kosovës dhe Serbisë bazuar në propozimin gjermano-francez të mbështetur nga SHBA dhe BE.

Shqetësimi ynë ka edhe arsye konkrete, sepse askund nuk flitet për gjendjen e keqe dhe shkeljen e të drejtave elementare kombëtare të pjesëtarëve të komunitetit boshnjak në komunat në veri të Kosovës. Veç të tjerash, nuk janë as të sigurt atje dhe nuk kanë as lirinë e shprehjes!

Një numër i madh i tyre tashmë janë shpërngulur nga vendbanimet rreth Rvatskës afër Leposaviqit, ku kishte rreth 1400 prej tyre pas hyrjes së KFOR-it në Kosovë në vitin 1999. Ngjashëm është edhe në Mëhallën e Boshnjakëve në Mitrovicë dhe në dy komuna të tjera në veri të Kosovës.

Po ashtu, për më shumë se dy dekada, boshnjakët në ato komuna nuk kanë të drejtë të përdorin gjuhën boshnjake në shkolla për fëmijët boshnjakë, për dallim nga nxënësit boshnjakë në pjesët e tjera të Republikës së Kosovës.

Duhet ditur se boshnjakët ishin dhe janë – pas serbëve dhe shqiptarëve – komuniteti i tretë për nga numri i popullsisë në ato katër komuna të pjesës veriore të këtij vendi, si dhe komuniteti i tretë kombëtar në tërë Republikën e Kosovës, pas shqiptarëve dhe serbët.

Kemi pasur kundërshtime në një kohë, të cilat i kam shprehur publikisht në foltoren e Kuvendit të Kosovës (nga pozita e deputetit boshnjak në atë kohë), pas nënshkrimit të Marrëveshjes nga viti 2015 në Bruksel, sipas së cilës të gjithë pozitat gjyqësorë dhe prokurorët janë ndarë vetëm ndërmjet serbëve dhe shqiptarëve, edhe pse në ato komuna në veri përbërja e popullsisë ka qenë dhe është multietnike.(!?)

Atë vërejtje timen në atë kohë e përkrahën edhe presidentja dhe kryeministri aktual i Republikës së Kosovës, si dhe një numër i madhë deputetët të tjerë!

Përfaqësuesve ndërkombëtarë dhe politikë në vend duhet t’u kujtohet gjithashtu se komuniteti boshnjak kishte dhe ka kërkesa për formimin e komunave të veta në kuadër të sistemit KUSHTETUES DHE LIGJOR të Republikës së Kosovës: dy në Prizren dhe një në rajonin e Pejës.

  Ishte e qartë në të kaluarën dhe është akoma – se lojërat politike dhe presionet nga jashtë Kosovës, veçanërisht nga Serbia, në lidhje me (mos)formimin e ”ZSO’-së, ishin dhe janë arsyetimi kryesor për përfaqësuesit politikë të shumicës për të bllokuar decentralizimin e mëtejshëm (ose përgjithësisht në të gjithë Kosovën ose edhe vetëm për një boshnjak), komuna e Reçanit me vendbanimet përreth Zhupa dhe Podgora, të cilat, meqë ra fjala, plotësojë më shumë se kushtet e kërkuara ligjore.

Një pjesë prej nesh, përfaqësuesve boshnjakë, e kanë theksuar rregullisht se ne dëshirojmë një komunë vetëm brenda kontekstit të Kosovës.

Të jem i sinqertë, pjesa tjetër e përfaqësuesve politikë boshnjakë në 10 vitet e fundit ishte krejtësisht e padefinuar në lidhje me mos anëtarësimin e mundshëm të komunave boshnjake në ‘ZSO’, ose në të kundërt flirtonin me disa njerëz përreth që e lanë të hapur mundësinë për një gjë të tillë. Aq më tepër që nga ana e tyre parazgjedhore përsëritja e pyetjes ‘decentralizimi’ qoftë për hir të marrjes së votës së popullit.

Fatkeqësisht, për disa prej nesh të pranishëm, as shpjegimi i kryeministrit të Kosovës Kurti (për manipulime të mundshme aktuale nga disa njerëz) lidhur me decentralizimin, nga takimi me boshnjakët më 30 shtator të vitit të kaluar, nuk i hapi sytë dhe mendjet e mjaftueshme për të kuptuar se boshnjakëve u duhet shumë punë në opinion për të parë se kërkesat tona për komunën nuk kanë të bëjnë fare me (mos)formimin e Asociacionit të Komunave Serbe.

Në anën tjetër, themelimi i një komune boshnjake me vendim të Qeverisë dhe Kuvendit të Kosovës ka një bazë të fortë në Ligjin për Kufijtë e Komunave (sipas planit të z. Ahtisari), qoftë individualisht ose në grup, të themi me dy të tjera me shumicë shqiptare, gjë që disa herë dhe është premtuar.

  Dhe ajo që është më e rëndësishmja – kërkesa për decentralizim, së paku për komunën e Reçanit, ka një nevojë të madhe që komuniteti joshumicë boshnjak të marrë përgjegjësinë për mekanizma shtesë për ruajtjen e identitetit të tij kombëtar, mbrojtjen e mjedisit (shumë të kërcënuar) në rajonet e Zhupës dhe Podgorës afër Prizrenit – me qëllim të kthimit të përfitimeve për të gjithë qytetarët e Kosovës, si dhe për zhvillim të qëndrueshëm dhe punësim – për të ndalur emigracionin.

Për shkak të gjithë kësaj dhe për shkak të konstruktivitetit tonë, siç kemi kërkuar më parë, do të ishte shumë mirë që në të gjitha këto procese aktuale të përfshijmë aktivisht përfaqësues legjitimë dhe relevant boshnjakë.

(Kosova Sot Online)