Zbulohet krokodili që la veten shtatzënë

  • A.P /
  • 07 June 2023 - 20:44
Zbulohet krokodili që la veten shtatzënë

Rasti i parë i një krokodili që la veten shtatzënë është identifikuar në një kopsht zoologjik në Kosta Rika. Ai prodhoi një fetus që ishte 99.9% gjenetikisht identik me veten e tij, transmeton gazeta "Kosova Sot Online".

Fenomeni i të ashtuquajturës “lindja e virgjër” është gjetur te speciet e shpendëve, peshqve dhe zvarranikëve të tjerë, por asnjëherë më parë te krokodilët.

Shkencëtarët thonë se tipari mund të jetë trashëguar nga një paraardhës evolucionar, kështu që dinosaurët gjithashtu mund të kenë qenë të aftë për vetë-riprodhim.

Veza u hodh nga një krokodil amerikan 18-vjeçar në Parque Reptilania në janar 2018. Fetusi brenda ishte plotësisht i formuar, por lindi i vdekur dhe kështu nuk u çelë.


Krokodili që vuri vezën u gjet kur ajo ishte dy vjeç dhe u mbajt i ndarë nga krokodilët e tjerë gjatë gjithë jetës së tij. Për shkak të kësaj, ekipi shkencor i parkut kontaktoi një ekip amerikan nga Virxhinia Polytechnic, i cili ishte i specializuar në lindjet e virgjëra, të njohura shkencërisht si partenogjenezë. Ata analizuan fetusin dhe zbuluan se ishte më shumë se 99.9% gjenetikisht identik me nënën e tij, duke konfirmuar se nuk kishte baba.

Duke shkruar në revistën e Shoqërisë Mbretërore, Biology Letters, studiuesit thonë se lindjet e virgjëra mund të jenë më të zakonshme te krokodilët dhe kanë kaluar pa u vënë re deri më tani, sepse njerëzit nuk kanë kërkuar për raste të tyre

(Kosova Sot Online)