Vuçiq në prani të Patriarkut Porfirie flet për Kosovën: Nuk duhet të heqim dorë nga ajo që është e jona

  • E.K /
  • 20 November 2023 - 13:35
Vuçiq në prani të Patriarkut Porfirie flet për Kosovën: Nuk duhet të heqim dorë nga ajo që është e jona

Akademia Serbe e Shkencave dhe e Arteve sot festoi 182 vjet nga themelimi i saj. Në ceremoni, përveç anëtarëve të shumtë të SANU-së, morën pjesë edhe presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq, Patriarku Porfiria, Ministrja e Kulturës Maja Gojkoviq.

Akademia formale filloi me këndimin e himnit “Drejtësia e Zotit”, pas së cilës presidenti i Serbisë iu drejtua të pranishmëve.

“Sot është nderi dhe privilegji im që mund të flas në 182 vjetorin e SANU-së, të gjithë ne që jemi marrë me punë të tjera jemi kalimtarë dhe ajo që është e përjetshme për popullin tonë është Akademia e Shkencave dhe Arteve Serbe, ajo serbe. Kisha Ortodokse dhe shteti serb”, tha Vuçiq dhe vazhdoi me një citim nga Nikola Tesla.

“Kohë pas kohe në intervale të rralla shpirti i madh i zbulimit viziton tokën tonë për të dhënë një sekret që do të avancojë njerëzimin. Ai zgjedh më të fortit dhe më të merituarit dhe i pëshpërit sekretin në vesh. Si një ndezje drite vjen dija e çmuar. Kur Ai e kupton kuptimin e fshehur të të lumturit, ai sheh një ndryshim magjik. Mrekullitë që ai sheh, edhe pse të largëta në kohë, do të ndodhin. Edhe pse e di, nuk ka asnjë pikë dyshimi në mendjen e tij dhe çdo fije të trupit të tij. Është një ide e mrekullueshme. Kështu foli Nikola Tesla, i talentuar nga një vend më i lartë me një talent të jashtëzakonshëm.” , tha Vuçiq, pas së cilës iu referua temave aktuale.

Ai në fjalën e tij shprehu frikën se viti i ardhshëm do të jetë shumë më i vështirë dhe më i keq për mbarë botën, përfshirë edhe Serbinë.

“Kam frikë se viti i ardhshëm do të na sjellë shumë më tepër konflikte dhe trazira sesa viti i kaluar dhe ky vit 2023”. Kur e them këtë, kam parasysh çdo lloj kërcënimi ndaj popullit tonë në Kosovë dhe në Republikën Srpska dhe në shumë pjesë të tjera të rajonit tonë. Prandaj mendoj se është jashtëzakonisht e rëndësishme që çdo ditë duke dëgjuar pikëpamje dhe opinione të ndryshme të arrijmë në një emërues të përbashkët, si ta ruajmë lirinë, vendin dhe të ardhmen tonë në përgjithësi”, tha Vuçiq.

Siç shtoi presidenti i Serbisë, “rruga serbe është të këmbëngulim për zgjidhje kompromisi edhe pse e dimë se nuk do të ketë”.

“Disa thonë se është keq të blesh kohë. Është keq nëse nuk je përpjekur të arrish një kompromis më parë. Nëse përpiqesh të arrish një kompromis dhe e sheh se është e pamundur dhe nuk ke rrugëdalje tjetër, atëherë duhet të blesh kohë. Dhe kjo është më mirë sesa të heqësh dorë nga ajo që nuk mund dhe nuk duhet të heqësh dorë”, tha Vuçiq.

Kuvendi të enjten shqyrton të gjeturat e Raportit për Kosovën

(Kosova Sot Online)