Sekreti që zbulohet nga mediet- Danasi serb: Kumbari i Putinit themelon “Ukrainën e Dytë” në Serbi

  • S.A /
  • 07 December 2023 - 12:28
Sekreti që zbulohet nga mediet- Danasi serb: Kumbari i Putinit themelon “Ukrainën e Dytë” në Serbi

Së fundmi mediat ruse kanë shkruar se lëvizja “Ukraina e dytë” e oligarkut ukrainas dhe politikanit prorus Viktor Medvedchuk, njëherësh kumbari i Vladimir Putinit, ka regjistruar një zyrë përfaqësuese në Serbi, transmeton "Kosova Sot Online".

Dega në Serbi është themeluar dy muaj më parë, shkruan Octagoni rus.

“Po, ky informacion është i saktë”, tha për Danas, Dejan Stanojeviq, biznesmen serb nga Ukraina, i cili është përfaqësues i kësaj shoqate në Serbi.

“Ukraina e dytë” është e regjistruar në Agjencinë për Regjistrat e Biznesit (APR), e cila mund të shihet në dokumentin e mëposhtëm:

Stanojeviq, siç ka sqaruar, ka ardhur në pozitën e përfaqësuesit të “Ukraina tjetër” për shkak të lidhjeve që ka bërë gjatë qëndrimit në Ukrainë.

“Unë e njoh sistemin politik të Ukrainës.” Formalisht dhe ligjërisht, unë jam përfaqësuesi, por e gjithë organizata u takon atyre”, thotë Stanojeviq, duke iu referuar Medvedçukut dhe 15-20 gazetarëve të tjerë, politologëve dhe aktivistëve nga Ukraina që qëndrojnë pas kësaj shoqërie.

Synimi i kësaj shoqërie, thotë Stanojeviq, është integrimi i ukrainasve që “kanë një mendim ndryshe nga ai zyrtar” në shoqërinë tonë.

“Ideja është të animohen ukrainasit që janë në Serbi, për të kontrolluar nëse kanë nevojë për ndonjë ndihmë. Ky është një shqetësim për njerëzit që janë jashtë Ukrainës”, thotë bashkëbiseduesi.

Siç thekson ai, kjo nuk është histori politike, por sociale.

Stanojević pohon se në Serbi ka shumë organizata për të ndihmuar ukrainasit që “i klasifikojnë dhe klasifikojnë njerëzit” qofshin ata pro-rusë apo pro-ukrainas.

“Nëse doni të ndihmoni njerëzit, nuk mund të numëroni qelizat e gjakut të tyre. Ky nuk është qëllimi i Zyrës sonë Përfaqësuese. Ne do të donim t’i ndihmonim të gjithë, pavarësisht nga ideologjia politike”, përsërit Stanojeviq.

Ukraina e dytë në Rusi

Sipas Oktagonit rus, themelimi i projektit “Ukraina e dytë” nga Viktor Medvedchuk u njoftua në prill të këtij viti.

Lëvizja publike ndërkombëtare “Për zhvillimin e shoqërisë civile “Ukraina e dytë” u regjistrua zyrtarisht në qershor në Moskë.

Këtë verë, organizata punësoi avokatë migracioni, specialistë të linjës telefonike në qendra për të ndihmuar ukrainasit dhe menaxherë punësimi, raportojnë mediat ruse.

Qëllimet e deklaruara të projektit janë “legalizimi, përshtatja sociale, punësimi” dhe ndihmë të tjera për qytetarët e Ukrainës. Aktualisht funksionojnë pesë qendra të tilla – në Moskë, Rostov-on-Don, Krasnodar, Belgorod dhe Simferopol. Organizata premton dhurata falas për Vitin e Ri 2024 “për fëmijët e të gjithë ukrainasve që aplikojnë”.

Image

(Kosova Sot Online )