Ulutash: KFOR’i do të qëndrojë për aq kohë sa të jetë e nevojshme në përputhje me mandatin e OKB-së

  • A.P /
  • 10 December 2023 - 11:05
Ulutash: KFOR’i do të qëndrojë për aq kohë sa të jetë e nevojshme në përputhje me mandatin e OKB-së

Situata në veri është e qetë, por mbetet e brishtë, ka deklaruar komandanti i KFOR-it, Ozkan Ulutash, transmeton gazeta "Kosova Sot Online".

“Ne kemi katërfishuar praninë e KFOR-it në veri të Kosovës dhe kemi trefishuar numrin e patrullave, duke përfshirë përgjatë vijës administrative. Në përgjithësi, situata e sigurisë tani është më e qetë, por mbetet e brishtë. Këto janë hapa të kujdesshëm për të siguruar që misioni i KFOR-it të vazhdojë të përmbushë mandatin e OKB-së – bazuar në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të vitit 1999 – për të ofruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt për të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë, dhe lirinë e lëvizjes; në çdo kohë dhe në mënyrë të paanshme”, tha ai.

Ulutash tha se KFOR’i do të qëndrojë për aq kohë sa të jetë e nevojshme, në përputhje me mandatin e OKB-së.

Ai është pyetur edhe nëse viti 2023 ka qenë viti më i vështirë për KFOR’in.

KFOR-i është aktualisht misioni më i gjatë dhe më i madh i udhëhequr nga NATO. Kfor është prezent në Kosovë për më shumë se njëzet vjet. Çdo vit ka pasur sfidat e veta dhe në këtë drejtim 2023 nuk ishte ndryshe, duke pasur parasysh tensionet në fillim të këtij viti. KFOR-i gjithmonë ka dëshmuar aftësinë e tij për të trajtuar çdo sfidë dhe për të vazhduar zbatimin e mandatit të tij të OKB-së, plotësisht dhe në mënyrë të paanshme. Ky është mentaliteti me të cilin do të vazhdojmë të punojmë.”

Ai tha se dialogu është e vetmja rrugë drejt paqes dhe stabilitetit të qëndrueshëm.

“KFOR-i vazhdon të krijojë një kornizë sigurie, e cila është e nevojshme që dialogu ndërmjet Kosovës dhe Serbisë të përparojë me ndërmjetësimin e BE-së, që është e vetmja rrugë drejt paqes dhe stabilitetit të qëndrueshëm në të mirë të të gjitha komuniteteve dhe stabilitetit rajonal”, tha Ulutas.

(Kosova Sot Online)