Ja mënyrat në të cilat paratë i ndryshojnë njerëzit për keq

  • A.P /
  • 31 March 2024 - 16:57
Ja mënyrat në të cilat paratë i ndryshojnë njerëzit për keq

Njerëzit vriten për shkak të saj, marrëdhëniet prishen për shkak të saj dhe triliona janë luajtur kumar në mbarë botën duke u përpjekur të përfitojnë më shumë prej saj, transmeton gazeta "Kosova Sot Online".

Në shumë studime psikologjike është vërtetuar se niveli i pasurisë që ka dikush mund të përcaktojë shumë këndvështrimin e tij për gjërat. Sa më shumë fiton dikush, aq më shumë ka gjasa që ata të kenë përbuzje për ata që nuk fitojnë para, duke besuar se e meritojnë atë.

Matja e pasurisë - Shumë psikologë e shohin matjen e pasurisë një detyrë të vështirë. Kryesisht sepse njerëzit e përcaktojnë veten në mënyra të ndryshme. Kryesisht, ka të bëjë me sfondin socio-ekonomik.

Mirësia - Më të pasurit shpesh priren të kenë më pak ndjeshmëri sesa njerëzit me nivele më të ulëta të ardhurash. Në shumë mënyra, ndjeshmëria dhe mirësia shkojnë dorë për dore. Njerëzit më të sjellshëm zakonisht nuk janë më të pasurit.

Abuzim me substanca - Fëmijët nga familjet e pasura kanë më shumë gjasa të përfshihen në abuzimin e substancave. Arsyeja për këtë është se ata kanë më shumë akses në para dhe, shpesh, më shumë presion nga familja për të pasur sukses.

Një jetë perfekte? - Shumë njerëz supozojnë se të pasurit kanë jetë të përsosur, gjë që është larg së vërtetës. Ata thjesht kanë fonde për t'i lehtësuar gjërat.

Nuk mund të blejnë dashuri apo lumturi - Paratë mund ta bëjnë jetën shumë më të lehtë, por është gjithashtu e vërtetë të thuhet se nuk mund të blejë dashurinë apo lumturinë. Përfundimisht të gjithë mësohen me pasurinë e tyre, kështu që tërheqja zvogëlohet.

Interesi vetjak - Nëse i gjithë sistemi i vlerave të një personi bazohet në interesin e tij vetjak, atëherë ka kuptim që ai të jetë një individ mjaft i pakëndshëm.

Ndihma - Njerëzit që kanë më pak para priren të jenë më të dobishëm dhe bujarë me kohën e tyre sesa të pasurit, ndoshta sepse të pasurit e konsiderojnë kohën e tyre si një mall.

Gjykimi moral - Një nga problemet kryesore me arrogancën që vjen me pasurinë është niveli i epërsisë së ndjerë gabimisht. Njerëzit e pasur shpesh ndihen sikur rregullat nuk zbatohen, ose të paktën nuk duhet të zbatohen për ta.

Suksesi - Vlera e një personi nuk mund të përcaktohet nga paratë, dhe ndjenja e tyre për veten nuk duhet të jetë gjithashtu.

(Kosova Sot Online)