Nga sot nisin punimet e APKiE, votimi i rekomandimit për anëtarësimin e Kosovës një nga pikat më të rëndësishme

  • E.K /
  • 15 April 2024 - 10:20
Nga sot nisin punimet e APKiE, votimi i rekomandimit për anëtarësimin e Kosovës një nga pikat më të rëndësishme

Debati për kërkesën e Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës dhe votimi i draft opinionit do të jenë ndër pikat më të rëndësishme të seancës pranverore të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (APKE), e cila fillon sot në Strasburg dhe do të zgjasë deri më 19 prill.

Më 27 mars, Komisioni Politik i PSSE-së ka miratuar draft-Opinionin për kërkesën e Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës, të cilin ky organ do ta deklarojë nesër, më 16 prill, në seancën plenare.

Ndër temat e tjera, gjatë seancës së PSSE-së, do të zhvillohet një debat i përbashkët për “vdekjen e Alexei Navalny dhe nevojën për të kundërshtuar regjimin totalitar të Vladimir Putin dhe luftën e tij kundër demokracisë”.

PSSE do të diskutojë mbështetjen për rindërtimin e Ukrainës, duke përfshirë një propozim për përdorimin e aseteve shtetërore të ngrira ruse për këtë qëllim, me pjesëmarrjen e Kryetarit të Rada Verkhovna (Parlamenti) i Ukrainës, Ruslan Stefanchuk.

U kërkua një debat urgjent në lidhje me “projekt Konventën Kornizë për Inteligjencën Artificiale, të Drejtat e Njeriut, Demokracinë dhe Shtetin e Ligjit”.

Do të ketë gjithashtu një debat për “rolin e Këshillit të Evropës në parandalimin e fatkeqësisë humanitare në Gaza”.

PSSE do të diskutojë gjithashtu mbrojtjen e fëmijëve nga dhuna në internet dhe do të zhvillojë një debat të përbashkët mbi marrëdhëniet midis mazhorancës dhe opozitës në një shtet demokratik dhe mbi praktikat e mira në referendume.

Thuhet se rendi i ditës do të përcaktohet në ditën e parë të seancës.

Agjenda e plotë:

Dita 1:

Të hënën, më,15 prill 2024, nga ora 14:00 -15:15,  Komiteti për Barazi dhe Mos diskriminim, te pika e katërt e rendit të ditës do të diskutojë raportin për aplikimin e Kosovës në APKE. Po ashtu, të njëjtën ditë, në Komitetin për Çështje Ligjore dhe të Drejta të Njeriut do të diskutojë raportin për aplikimin e Kosovës në APKE.

Dita 2:

Të martën, më 16 prill 2024, mbahet takimi i Asamblesë Parlamentare. Ky sesion pranveror i Asamblesë Parlamentare i Këshillit të Evropës është i një rëndësie historike. Këtë ditë, diku rreth orës 16:00, do të zhvillohet debat për aplikimin e Kosovës në Këshillin e Evropës. Në këtë sesion do të diskutohet raporti i znj. Dora Bakoyannis, i cili duhet të marrë 2/3 e votave të anëtarëve e prezentë.

Asambleja Parlamentare i ka 46 shtete anëtare me gjithsej 302 anëtarë plus 306 zëvendësues. Janë 34 shtete që na kanë njohur, ndërsa 14 që nuk na kanë njohur. Në qoftë se votimi është i suksesshëm, i njëjti raport do të procedohet te Komiteti i Ministrave, takim i cili do të mbahet më 16 dhe 17 maj 2024.

Po ashtu, të martën nga ora 10:30-12:30, Komiteti për Politikë dhe Demokraci, në sallën 9, do të diskutojë për raportin konsultativ për aplikimin e Kosovës në Këshillin e Evropës, për të cilin do të flasë raportuesja për Kosovën, znj. Bakoyannis. Në këtë takim do të paraqiten edhe dy raportet e tjera të dy komiteteve që kanë ndihmuar në hartimin e opinionit konsultativ.

(Kosova Sot Online)