Miratohet heqja e vizave për shtetasit e Kosovës që kanë pasaporta të Serbisë

  • E.K /
  • 23 April 2024 - 13:49
Miratohet heqja e vizave për shtetasit e Kosovës që kanë pasaporta të Serbisë

Parlamenti Evropian votoi për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës që posedojnë pasaporta serbe.

Ky votim i dha fund procedurës në Parlamentin Evropian (PE).

Megjithatë, Këshilli i Ministrave të Bashkimit Evropian (BE) duhet të konfirmojë se këta shtetas gëzonin regjimin pa viza. Votimi për këtë çështje kërkon një shumicë të cilësuar. Për momentin nuk dihet se kur do të jetë kjo çështje në agjendën e ministrave të BE-së.

Në mënyrë që liberalizimi i vizave të jetë përfundimtar, pas votimit në Parlamentin Evropian dhe Këshillin e Ministrave, vendimi duhet të botohet në Fletoren Zyrtare së bashku me datën e hyrjes në fuqi.

Liberalizimi i vizave për Kosovën, i cili ka hyrë në fuqi nga 1 janari i këtij viti, vlen vetëm për poseduesit e pasaportës së Kosovës. Qytetarët e Kosovës me pasaporta serbe janë liruar edhe nga liberalizimi i vizave gjatë heqjes së vizave për qytetarët e Serbisë në dhjetor të vitit 2009.

Pas liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës, qytetarët e vendit që kanë vetëm pasaporta nga Serbia kanë mbetur të vetmit në rajon që nuk kanë liri të lëvizjes në zonën Shengen.

Kjo është arsyeja që në nëntor Komisioni Evropian (KE) propozoi heqjen e vizave për mbajtësit e pasaportave të Republikës së Serbisë që banojnë në territorin e Kosovës.

(Kosova Sot Online)