Bregu e bindur: Shqipëria dhe Ballkani Perëndimor në BE deri në vitin 2030

  • A.P /
  • 17 May 2024 - 23:00
Bregu e bindur: Shqipëria dhe Ballkani Perëndimor në BE deri në vitin 2030

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) Majlinda Bregu foli në Diskutimin e Takimeve të Liderëve të Konferencës së Sigurisë të zhvilluar sot në Tiranë, transmeton gazeta "Kosova Sot Online".


“Idioma ‘Të mësosh duke bërë’ do të jetë emri i lojës kur bëhet fjalë për hyrjen e rajonit në tregun e vetëm të BE-së. Të gjithë ne që jemi ndjerë të zhgënjyer nga më shumë se gjashtë raunde të zgjerimit të pasuksesshëm, kemi arsye të mjaftueshme për të besuar se hyrja në tregun e vetëm do të jetë diçka që mund ta arrijmë në të ardhmen e afërt. Faza e re e Tregut të Përbashkët Rajonal mund të mos e ndryshojë të gjithë situatën në Ballkanin Perëndimor, por do të afrojë rajonin, duke e ndjekur shpejt konvergjencën e tij shumë të nevojshme”, tha Bregu.


Ajo foli në panelin e quajtur “Shqipëria dhe Ballkani Perëndimor në BE deri në vitin 2030: Trajtimi i pengesave përpara” së bashku me Edi Ramën, Kryeministër i Shqipërisë, Daniela Schwarzer, Anëtare e Bordit Ekzekutiv të Bertelsmann Stiftung, Alba Çela, Drejtore Ekzekutive dhe Drejtues i Programit Europian në Institutin Shqiptar për Studime Ndërkombëtare. Diskutimi u moderua nga Nikola Dimitrov, ish-zëvendëskryeministër dhe ministër i Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut dhe president dhe bashkëthemelues i Qendrës Ballkanike për Politika Konstruktive – Zgjidhje.


“Shtatëdhjetë e një për qind e të rinjve nga Ballkani Perëndimor u shprehën se do të dëshironin të largoheshin nga rajoni. Tregu i përbashkët rajonal duhet ta trajtojë këtë. Disa nga linjat kryesore të CRM-së do të fokusohen në kapitalin njerëzor, përmirësimin e aftësive dhe axhendën dixhitale. Por CRM është vetëm një nga shtyllat e Planit të Rritjes. Kështu që atëherë duhet të presim dhe të shohim se si do të zhvillohet historia”, përfundoi Bregu.

(Kosova Sot Online)