Gjermania shënon numrin më të lartë të natyralizimeve

  • A.P /
  • 28 May 2024 - 18:31
Gjermania shënon numrin më të lartë të natyralizimeve

Rreth 200,100 njerëz u natyralizuan si shtetas gjermanë në vitin 2023, numri më i lartë në një vit të vetëm që nga fillimi i mijëvjeçarit, sipas statistikave të reja të qeverisë të publikuara të martën, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Shifrat vijnë vetëm një muaj përpara se rregullat e reja të relaksuara për shtetësinë gjermane dhe shtetësinë e dyfishtë të hyjnë në fuqi në Gjermani në fund të qershorit.

Numri i përgjithshëm i natyralizimeve u rrit me rreth 31,000 (ose 19%) në krahasim me totalin e vitit 2022, një rritje pak më e vogël se rreth 37,000 (28%) e regjistruar në krahasim me vitin 2021.

Qytetarët gjermanë të saponatyralizuar erdhën fillimisht nga 157 vende të ndryshme, shumica (56%) nga Siria, Turqia, Iraku, Rumania dhe Afganistani.

Mesatarisht, ata ishin 29.3 vjeç dhe kështu dukshëm më të rinj se mosha mesatare e popullsisë gjermane (44.6 vjeç). Pak më shumë se gjysma (55%) ishin meshkuj, 5% më shumë se mesatarja kombëtare gjermane.

Vetëm ish-qytetarët sirianë përbënin mbi një të tretën (38%) të natyralizimit total, numri i tyre u rrit me 27,100 (mbi 56%), në rreth 75,500 në 2023.

Shtetasit sirianë që morën një pasaportë gjermane në vitin 2023 ishin mesatarisht 24.5 vjeç dhe 64% meshkuj. Aplikanti mesatar i suksesshëm kishte kaluar 6.8 vjet në Gjermani. Në vitin 2023, një fshat gjerman madje zgjodhi një refugjat sirian si kryetar bashkie.

“Numri i lartë i natyralizimit të sirianëve lidhet me numrin e lartë të azilkërkuesve sirianë që emigruan [në Gjermani] midis 2014 dhe 2016,” lexohej në një deklaratë për shtyp të qeverisë, me periudha minimale të qëndrimit që zakonisht kërkohen përpara se njerëzit të kenë të drejtë të aplikojnë për shtetësi.

“Këta [njerëz] tani gjithnjë e më shumë përmbushin kriteret për shtetësinë, duke përfshirë aftësitë gjuhësore dhe kohëzgjatjen minimale të qëndrimit.”

Në të kundërt, numri i emigrantëve turq dhe ukrainas që morën nënshtetësinë gjermane në vitin 2023 u ul në krahasim me vitin 2022.

Shtetasit turq, së bashku me irakianët, përfaqësonin ende grupin e dytë më të madh me rreth 10,700 natyralizime të reja. Megjithatë, turqit e natyralizuar vitin e kaluar ishin 3,500 (-25%) më pak se në 2022.

Ndërsa numri i ukrainasve që aplikonin dhe merrnin nënshtetësinë gjermane pothuajse u trefishua nga 1,900 në 5,600 midis 2021 dhe 2022 pas pushtimit të plotë të Ukrainës nga Rusia, shkalla e përshpejtimit u ngadalësua në vitin 2023. Rreth 5,900, një rritje prej 6%, u bënë shtetas gjermanë në 2023 – me ukrainasit që përbëjnë 3% të totalit të vitit.

Ndërkohë, gjithnjë e më shumë qytetarë izraelitë dhe pasardhës të tjerë të viktimave të diktaturës naziste të Gjermanisë 1933-45 po aplikojnë gjithashtu për shtetësinë gjermane.

Të hënën autoritetet gjermane thanë se kishin marrë gati 6,900 aplikime nga njerëz me bazë në Izrael vetëm në katër muajt e parë të vitit 2024. Për krahasim, kishte rreth 9,100 aplikime të tilla gjatë gjithë vitit 2023 dhe rreth 5,700 në 2022.

Këshilli Qendror i Hebrenjve në Gjermani (ZdJ) sheh një korrelacion me sulmin terrorist të nisur nga grupi militant palestinez Hamas më 7 tetor, kur rreth 1200 izraelitë u vranë dhe rreth 250 të tjerë u morën peng, duke shkaktuar konfliktin aktual në Rripin e Gazës palestineze.

I ashtuquajturi “natyralizimi riparues” parashikohet posaçërisht nga kushtetuta gjermane për viktimat e regjimit nacional socialist që u persekutuan dhe iu hoq shtetësia, si dhe për pasardhësit e tyre.

Pas Izraelit, numri më i madh i aplikimeve për natyralizim riparues vjen nga Shtetet e Bashkuara.

(Kosova Sot Online)