Si na shohin macet? As miq dhe as pronarë, do të habiteni kur të zbuloni se çfarë jemi ne për to

  • E.K /
  • 05 September 2020 - 10:51
Si na shohin macet? As miq dhe as pronarë, do të habiteni kur të zbuloni se çfarë jemi ne për to

Kjo është pyetja që të gjithë pronarët e maceve ia kanë bërë vetvetes: si vallë na shohin? Një përgjigje vjen nga një studim i kërkuesve në Universitetin Shtetëror të Oregon, botuar në Current Biology.

Për macet tona jemi më shumë se miq: në sytë e tyre ne jemi prindër të vërtetë. Kjo do të thotë që macet, duke hedhur poshtë idetë e deritanishme që i tregojnë si indiferente, mund të krijojnë marrëdhënie unike dhe kuptimplote me pronarët e tyre.

Sipas studiuesve nga Universiteti Shtetëror i Oregonit, macet treguan lloje të ngjitjes të ngjashme me qentë dhe bebet. Ekspertët vunë në test 70 kotele, të vendosura në një dhomë për dy minuta me ata që zakonisht kujdeseshin për to para se të liheshin vetëm për dy minuta dhe më pas të ribashkoheshin përsëri.

Studiuesit vëzhguan sjelljen e këlyshëve dhe më pas i ndanë ato sipas stileve të lidhjes tipike për foshnjat dhe qentë: të sigurt, të pasigurt ose ambivalent. Studimi raporton se mbi 60% e kafshëve treguan një stil të sigurt të ngjitjes, që do të thoshte se ata ishin të dëshpëruar kur “prindi” i tyre u largua nga dhoma, por tregoi një ekuilibër të shëndetshëm të lidhjes kur u kthyen.

Studiuesit vëzhguan sjelljen e këlyshëve dhe më pas i ndanë ato sipas stileve të lidhjes tipike për foshnjat dhe qentë: të sigurt, të pasigurt ose ambivalent. Studimi raporton se mbi 60% e kafshëve treguan një stil të sigurt të ngjitjes, që do të thoshte se ata ishin të dëshpëruar kur “prindi” i tyre u largua nga dhoma, por tregoi një ekuilibër të shëndetshëm të lidhjes kur u kthyen.

Sipas hulumtimit, ndarja e stileve të lidhjes në “të sigurt” dhe “të pasigurt” është e ngjashme me atë që gjendet në literaturën shkencore për fëmijë.

(Kosova Sot Online)