Si vendoset një vend në listën e shteteve me ‘rrezik të lartë’ në Zvicër

  • E.K /
  • 21 shtator 2020 - 10:59
Si vendoset një vend në listën e shteteve me ‘rrezik të lartë’ në Zvicër

Zvicra vendosi një karantinë nga 6 korriku në mbërritjet nga të ashtuquajturat vende me rrezik të lartë.

Fillimisht, 29 vende u vendosën në listë.

Me rritjen e numrit të rasteve të koronavirusit në rajone të botës, lista është zgjeruar në 55 vende nga mesi i shtatorit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Gjatë kësaj kohe, ndërsa dhjetëra vende janë shtuar, shumë janë hequr gjithashtu.

Por si vendos Zvicra?

Për të vendosur një metrikë të drejtë dhe objektive për vendosjen e një vendi në listën e ‘rrezikut të lartë’, Zvicra vendosi pragun në 60 infeksione për 100,000 banorë gjatë 14 ditëve të fundit.

Kjo do të thotë që numri i përgjithshëm i infeksioneve të reja duhet të llogaritet gjatë periudhës 14-ditore.

Më 15 shtator, për shembull, vetë Zvicra theu pragun në të gjithë vendin.

Si krahasohet kjo ndërkombëtarisht?

Vende të ndryshme kanë miratuar masa të ndryshme për të vendosur kërkesat e karantinës.

Në Mbretërinë e Bashkuar, norma është 20 për 100,000 banorë gjatë shtatë ditëve të mëparshme.

Në Gjermani, norma është 50 për 100,000 gjatë shtatë ditëve të fundit.

Rasti kurioz i Francës dhe Austrisë

Një shembull i diskrecionit të Zvicrës lidhet me Francën dhe Austrinë.

Më 14 Shtator, Zvicra vendosi një karantinë për disa të ardhur nga Franca – pavarësisht se fqinji perëndimor i Zvicrës kishte thyer pragun e koronavirusit prej 60 infeksioneve të reja për 100,000 banorë javë më parë.

Sidoqoftë, kjo nuk vlente për të gjithë vendin, por për ardhjet nga nëntë rajone franceze, përcjell tutje albinfo.ch.

Në mënyrë të ngjashme, Vjena u caktua me rrezik të lartë – por jo pjesa tjetër e vendit.

Franca dhe Austria u ndanë në rajone në vend që të konsideroheshin si një vend i tërë për shkak të rëndësisë së rajoneve kufitare për ekonominë zvicerane.

Duke bërë njoftimin, ministri zviceran i shëndetësisë Alain Berset nënkuptonte në mënyrë efektive se rajonet kufitare do të mbeteshin të përjashtuara nga kërkesat e karantinës për shkak të lidhjeve ekonomike dhe shoqërore që shtrihen në të dy anët e kufirit.

(Kosova Sot Online)