Mediumi serb në Kosovë shkruan se Tribunali në Hagë nuk po bën sa duhet për “të vërtetën” dhe “drejtësinë”

  • E.K /
  • 05 tetor 2020 - 13:14
Mediumi serb në Kosovë shkruan se Tribunali në Hagë nuk po bën sa duhet për “të vërtetën” dhe “drejtësinë”

Tribunali i krimeve të UÇK-së u themelua në vitin 2015, me një vendim të Kuvendit të Kosovës, një dekadë e gjysmë pas përfundimit të konfliktit të armatosur. Deri më sot, pesë vjet pas themelimit, vetëm dy aktakuza janë ngritur zyrtarisht.

Ndryshe nga shembulli i Tribunalit të Hagës, mbledhja e prova të krimeve të UÇK-së është shumë më e vështirë. Disa nga dokumentet dhe materiali përkatës nuk ekzistojnë më, disa dëshmitarë të ngjarjeve kanë kohë që kanë ndërruar jetë dhe ka një mungesë të vullnetit të shprehur politik për të mbështetur me gjithë zemër këtë projekt, shkruan KosovoOnline.

Më në fund, kjo lëvizje e ngadaltë drejt drejtësisë dhe së vërtetës, e ngarkuar nga pengesa të shumta dhe mosinteresimi thelbësor i atyre që u ka mbushur gojën me të drejtat dhe liritë e njeriut, është vënë në pikëpyetje nga një kompromis i ri i organeve të specializuara të Gjykatës.

Për tre javë me radhë, dikush ka paraqitur dokumentacion të gjerë në zyrën e Organizatës së Veteranëve të Luftës që ka të bëjë drejtpërdrejt me hetimet e vazhdueshme, emrat e dëshmitarëve dhe provat. Së pari, u “dorëzuan” 4,000 dosje, pastaj korrespondenca midis institucioneve të Republikës së Serbisë dhe Zyrës së Prokurorit të Specializuar (përmenden krimet në Drenicë, Jablanicë dhe Kleckë), pastaj dosjet që lidhen drejtpërdrejt me figurat më të larta politike që ndërtuan karrierën e tyre përmes sistemit të UÇK-së, shkruan tutje KosovoOnline.

 Zyrtarët e Gjykatës shkuan në zyrën e veteranëve pasdite për të marrë materialin që dikush solli nga ajo Gjykatë e nxori para mesdite. Logjikisht, nëse materiali konfidencial u dorëzohej përfaqësuesve të organizatës së përmendur, atëherë sigurisht që ai dorëzohej edhe në disa adresa të tjera. 

Gjykata e UÇK-së ishte në siklet të rëndë para se të fillonte të punonte me kapacitet të plotë, siç u njoftua. Pavarësisht se është themeluar me një vendim në Prishtinë, Gjykata është e vendosur në Hagë, mbështetet në përvojat e mëparshme të institucioneve ndërkombëtare (përfshirë gjykatën për ish-Jugosllavinë), dhe procedurat për klasifikimin dhe mbrojtjen e informacionit nuk mund të ndryshojnë shumë nga ato në fuqi në Tribunalin e Hagës.

Duke pasur parasysh atë që është parë deri më tani, nuk do të ishte për t’u habitur që i gjithë arkivi i Gjykatës është ruajtur tashmë në disa serverë të sigurt nga të cilët do të shpërndahet në publik, media, të dyshuar, kushdo që ka nevojë për të dhe kur ka nevojë për të. Në kushte të tilla, si mund të flasim për punë të pavarur, hetime të papenguara, gjykime të drejta, dëshmitarë të mbrojtur!?, thuhet në shkrimin e KosovoOnline.

Deri më tani, dyshimet për efektivitetin e punës së Gjykatës janë shkaktuar nga “koha e keqe” e kalimit, aktivitete që nuk janë aspak të krahasueshme në intensitet dhe fushëveprim me dinamikën e punës së Tribunalit të Hagës.

Të udhëhequr nga folklori “më mirë se kurrë”, ata thjesht mbyllën një sy për këtë dhe njoftimet se hetimet do të përfshinin Hashim Thaçin, Kadri Veseljin, Agim Çekun dhe të tjerët nga “maja” futën një farë optimizmi. Tani e tutje, gjithçka është në diskutim. Sepse, është e qartë që dokumentacioni konfidencial nuk dorëzohet nga ndonjë “haker i shqetësuar” ose ndonjë nga “personeli teknik”.

Çështja e sfidimit të legjitimitetit të Prokurorisë së Specializuar dhe ndërhyrjes në funksionimin e Gjykatës së Specializuar është e hapur në një nivel të lartë politik. Nga kush? Mund të drejtoni gishtin në disa anë, por këto janë vetëm spekulime. Një përfundim i besueshëm duhet të paraprihet nga një hetim i gjerë. Fatkeqësisht, ngjarjet politike nga e kaluara e afërt tregojnë se kjo nuk do të ndodhë, ose nëse ndodh, nuk do të rezultojë në ndonjë gjë konkrete.

Sipas KosovoOnline, Gjykata e UÇK-së u krijua me ngurrim, pas lëshimit të informacionit në lidhje me krimet që nuk mund të fshiheshin më.

Në një farë mase, pas raportit të Dick Marty, ky ishte detyrimi i bashkësisë ndërkombëtare. Sidoqoftë, ajo që ndodhi më vonë ishte një përpjekje për të penguar dhe kompromentuar plotësisht këtë organ. Ky është akti i fundit i këtij procesi sot.

Nuk është në interesin e të gjithëve që kriminelët nga formacionet paramilitare shqiptare të dënohen. Nuk është në interesin e të gjithëve që të “prishin” imazhin historik të “gjenocidit serb” dhe atë që është shkruar tashmë në atë temë. UÇK-ja shërbeu si “këmbësori e NATO-s” në 1999, shkruan KosovoOnline. Gërmimi i së kaluarës mund të nxjerrë në dritë shumë gjëra të pakëndshme. Jo vetëm për shqiptarët, por edhe për NATO-n.

Gjykata e Hagës gjithashtu kishte qëllimin e saj në kontekstin politik. Ish-gjykata gjyqësore për krimin e UÇK-së nuk e ka atë. Kjo është e gjithë çështja.

(Kosova Sot Online)