Sipas ADN-së, qeni është jo vetëm miku ynë më i mirë ndër kafshët, po edhe shoqëruesi më i vjetër në Tokë

  • E.K /
  • 31 tetor 2020 - 09:47
Sipas ADN-së, qeni është jo vetëm miku ynë më i mirë ndër kafshët, po edhe shoqëruesi më i vjetër në Tokë

Një studim i bërë kohën e fundit ADN-s së qenit ka treguar se miku ynë më i mirë sot në botën e kafshëve mundet të jetë edhe shoqëruesi ynë më i vjetër, sipas nje artikullli në BBC.

Analizat e kryera kanë treguar se zbutja e tyre ka filluar gati 11 000 vite më parë, përpara epokës ë fundit të akullnajave, kjo ka konfirmuar se zbutja e tyre mundet të jetë zbutja e parë e kafshëve të egra nga njeriu.

Shoqëruesit tanë në atë kohë ishin përhapur në të gjithë hemisferën veriore dhe të ndara në pesë grupe të ndryshme.

Pavarësisht zgjerimit të qenve evropianë gjatë epokës koloniale, gjurmët e këtyre racave antike autoktone mbijetojnë sot në Amerikat, Azinë, Afrikën dhe Oqeaninë.

Një ekip ndërkombëtar analizoi të gjithë gjenomet (plotësuesi i plotë i ADN-së në bërthamat e qelizave biologjike) të 27 mbetjeve të qenve antikë të lidhur me një larmi kulturash arkeologjike. Ata i krahasuan këto me njëri-tjetrin dhe me qentë modernë.

Rezultatet zbulojnë se racat si Rhodesian Ridgeback në Afrikën Jugore dhe Chihuahua dhe Xoloitzcuintli në Meksikë mbajnë gjurmë gjenetike të qenve antikë autoktonë nga rajoni.

Prejardhja e qenve në Azinë Lindore është komplekse. Racat kineze duket se e marrin prejardhjen e tyre nga kafshët si dingo Australian dhe qeni i ‘kënduar’ i Guinesë së Re, me pjesën tjetër që vijnë nga Evropa dhe qentë nga stepa ruse.

Qeni që këndon në Guinea e Re quhet kështu për shkak të ulëritjes së tij melodioze, karakterizuar nga një rritje e mprehtë e lartësisë në fillim.

Greger Larson, një bashkëautor nga Universiteti i Oksfordit, tha: "Qentë janë partneri ynë më i vjetër dhe më i afërt i kafshëve. Përdorimi i ADN-së nga qentë e lashtë po na tregon se sa larg shkon historia jonë e përbashkët dhe në fund të fundit do të na ndihmojë të kuptojmë se kur dhe ku filloi kjo marrëdhënie e thellë ".

Qentë mendohet se kanë evoluar nga ujqërit që u zhvendosën në kampe njerëzish, mbase duke nuhatur për ushqim. Ndërsa zbuteshin, ata mund t'u kishin shërbyer njerëzve si shokë ose për gjueti.

Rezultatet sugjerojnë që të gjithë qentë rrjedhin nga një popullatë e vetme ujqish të zhdukur - ose ndoshta disa prej tyre të lidhura ngushtë.

(Kosova Sot Online)