Sa i preku Covid-19 familjet e pasura dhe ato me të ardhura mesatare në Zvicër

  • A.P /
  • 28 shkurt 2021 - 15:15
Sa i preku Covid-19 familjet e pasura dhe ato me të ardhura mesatare në Zvicër

Ndikimi ekonomik i pandemisë Covid-19 ishte i pabarabartë, duke goditur familjet me të ardhura të ulëta shumë më vështirë sesa ato me të ardhura të larta, sipas një studimi të botuar nga Instituti Ekonomik Zviceran në ETH Cyrih

Më shumë njerëz në rangun e të ardhurave më të larta raportuan se ishin të infektuar me Covid-19 sesa ata në grupe me të ardhura më të ulëta. Midis atyre me të ardhura nën 4,000 CHF, 4% thanë se kishin testuar pozitivisht dhe 8% të tjerë raportuan simptoma, por pa test pozitiv. Sidoqoftë, në familjet me të ardhura mbi 16,000 CHF, 8% ishin testuar pozitivisht dhe 8% të tjerë raportuan simptoma.

Studimi zbuloi se ata me të ardhura shtëpiake me më pak se 4,000 CHF në muaj kishin parë rënie të të ardhurave me një mesatare prej 20% që nga fillimi i pandemisë. Ndërsa familjet që fitonin të ardhura më shumë se 16,000 CHF kishin përjetuar një rënie mesatare prej 8%.

Familjet me të ardhura të larta ose shumë të larta ulën më së shumti shpenzimet e tyre (-16%) ndërsa rënia mesatare e shpenzimeve mes familjeve me të ardhura të ulëta (-12%) ishte më e heshtur.

Sidoqoftë, arsyet për shpenzime më të ulëta ishin shumë të ndryshme. Midis atyre me të ardhura nën 4,000 CHF, 11% kishin shkurtuan shpenzimet sepse kishin më pak për të shpenzuar. Dhe, 39% e këtij grupi raportuan të zhyteshin në kursime. 50% e familjeve që fitojnë më shumë se 16,000 CHF raportuan të shpenzonin më pak, megjithatë arsyeja kryesore për shpenzime më të ulëta në këtë grup ishte sepse kishte më pak mundësi për të shpenzuar, përcjell tutje albinfo.ch.

Në mesin e familjeve që fitonin më pak se 4,000 CHF, 11% raportuan të hynin në borxhe për të mbuluar shpenzimet rrjedhëse. Për ata që fitojnë mbi 10,000 CHF, përqindja ishte 2%.

Studimi dukej përtej ekonomikut duke bërë pyetje mbi shëndetin mendor dhe besimin në politikë. Familjet me të ardhura më të ulëta raportuan rënie më të ndjeshme të shëndetit mendor dhe besimit në politikë sesa ato më të pasura. Midis familjeve me të ardhura nën 4,000 CHF, 6% raportuan shëndet të dobët ose shumë të dobët mendor. Mbi të ardhurat prej 6,000 CHF, e njëjta shifër ra në rreth 2%. Për çudi, njerëzit e prekur nga papunësia raportuan rënien më të madhe të mirëqenies mendore.

Besimi në Këshillin Federal Zviceran për të menaxhuar krizën e koronavirusit ka rënë ndjeshëm me kalimin e kohës. Në fillim të pandemisë, 17% e të anketuarve thanë se kishin pak ose shumë pak besim në Këshillin Federal për të menaxhuar situatën. Deri në Tetor 2020, shifra kishte rënë në 40%, ku ka mbetur, me një rënie më të madhe të raportuar në mesin e familjeve me të ardhura të ulëta.

Më në fund, studimi shqyrtoi ngurrimin e vaksinave. 16% e atyre në grupin me të ardhurat më të larta thanë se nuk do të vaksinonin, një përqindje që u rrit në 31% midis grupit me të ardhurat më të ulëta.

Studimi anketoi 202,516 njerëz në të gjithë Zvicrën nga marsi i vitit 2020 deri në janar të vitit 2021.

(Kosova Sot Online)