Studimi: Vaksinat Pfizer dhe Moderna efektive që pas dozës së parë

  • E.K /
  • 30 mars 2021 - 09:07
 Studimi: Vaksinat Pfizer dhe Moderna efektive që pas dozës së parë

Vaksinat Covid-19 të prodhuara nga Pfizer/BioNTech dhe Moderna ulën rrezikun e infeksionit me 80% dy javë pas dy dozave të para, sipas të dhënave nga një studim i SHBA-së të publikuar të hënën, më 29 mars.

Rreziku i infeksionit ra 90% dy javë pas dozës së dytë.

Rezultatet vërtetojnë studimet e hershme që kishin treguar se vaksinat fillojnë të funksionojnë shpejt pas një doze të parë dhe konfirmojnë se ato gjithashtu parandalojnë infeksionet asimptomatike.

Zyrtarët e shëndetit publik amerikan, vazhdojnë të rekomandojnë që dy doza të jepen në orarin e autorizuar nga rregullatorët bazuar në provat klinike.

Studimi nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerësoi aftësinë e vaksinave për të mbrojtur kundër infeksionit, përfshirë infeksionet që nuk shkaktojnë simptoma.

Provat e mëparshme klinike nga kompanitë vlerësuan efikasitetin e vaksinës së tyre në parandalimin e sëmundjes nga Covid-19.

Studimi shqyrtoi efektivitetin e vaksinave midis 3,950 pjesëmarrësve në gjashtë shtete gjatë një periudhe 13-javore nga 14 dhjetor 2020 deri më 13 mars 2021. Rreth 74% kishin marrë të paktën një dozë, dhe testet u kryen çdo javë për të kapur ndonjë infeksion pa simptoma.

“Vaksinat e autorizuara Covid-19 siguruan mbrojtje të hershme, thelbësore në botën reale kundër infeksionit për personelin e kujdesit shëndetësor të kombit tonë,” tha Drejtori i CDC Rochelle Ëalensky në një deklaratë.

Teknologjia e re mARN është një formë sintetike e një mesazheri kimik natyral që përdoret për të udhëzuar qelizat të bëjnë proteina që pasqyrojnë një pjesë të koronavirusit të ri. Kjo mëson sistemin imunitar të njohë dhe sulmojë virusin aktual, raporton Reuters.

Studimi CDC vjen javë pasi të dhënat nga bota reale nga Izraeli sugjeruan që vaksina Pfizer / BioNTech ishte 94% efektive në parandalimin e infeksioneve asimptomatike.

Britania dhe Kanadaja ishin ndër vendet që kanë lejuar boshllëqe të zgjatura midis dozave deri në tre ose katër muaj. Autoritetet e Mbretërisë së Bashkuar thanë në janar se të dhënat mbështesnin vendimin e saj për një hendek 12-javor midis dozave.

Pfizer dhe partneri i saj gjerman ka paralajmëruar se nuk kishin prova për ta provuar këtë. Në provat e tyre kryesore, ekzistonte një hendek tre-javor midis dozave të Pfizer dhe katër javësh për vaksinën Moderna.

CDC tha se rezultatet e studimit të hënën ofrojnë siguri që njerëzit fillojnë të zhvillojnë mbrojtje nga vaksina dy javë pas dozës së tyre të parë, megjithëse agjencia përsëriti se mbrojtja më e madhe ishte parë midis atyre që kishin marrë të dyja dozat e rekomanduara të vaksinave.

(Kosova Sot Online)