‘Gjaku i akullnajave’/ Fenomeni i pashpjeguar që ndodh në majat e maleve

  • E.K /
  • 18 qershor 2021 - 13:56
‘Gjaku i akullnajave’/ Fenomeni i pashpjeguar që ndodh në majat e maleve

Studiuesit francezë po përpiqen të zbulojnë se çfarë qëndron pas fenomenit që ata e quajtën "gjak akullnajor" kur bora merr një ngjyrë të kuqe të pazakontë.

Megjithëse Alpet Franceze janë të mbuluara me dëborë gjatë dimrit dhe pranverës, në verë depozitat e borës marrin hije të ndryshme nga roza në të kuqen e gjakut.

Besohet se lulëzimi i mikroalgave të kuqe është shkaku i gjithçkaje, dhe hulumtimet tregojnë se një gjë e ngjashme ndodh në majat e tjera të maleve nëpër botë.

Sidoqoftë, megjithëse algat po shfaqen në male në një numër në rritje, deri më tani pamja e lulëzimit të tyre nuk është shpjeguar më së miri.

Kjo është arsyeja pse shkencëtarët nga disa institute të ndryshme vendosën të hetonin llojet e algave, tha Eric Mareshal, shefi i laboratorit të fiziologjisë së bimëve në Universitetin e Grenoble.

Ata vëzhguan algat në Alpet Franceze për të zbuluar se cilat specie jetojnë atje dhe çfarë i bën ata të fillojnë të "gjakosin".

Megjithëse algat mund të prodhojnë sasi të mëdha oksigjeni, kohë pas kohe ato mund të shumohen me një shpejtësi të tillë që në të vërtetë prishin ekuilibrin natyror, duke çuar në një ngjyrë të kuqe.

Adeline Steëart, e cila punoi në kërkimet e saj gjatë studimeve të saj të doktoratës, thotë se algat janë "baza e të gjitha ekosistemeve".

Ngjyra e kuqe, jeshile, gri ose e verdhë varet nga pigmentet e tyre dhe molekulat e tjera që algat përdorin për të mbrojtur veten nga rrezatimi ultraviolet.

Ndërsa këto nuanca thithin më shumë rrezet e diellit, bora shkrihet. Kjo, në planin afatgjatë, mund të zvogëlojë akullnajat, thonë shkencëtarët.

Ata morën mostra toke nga 5 maja të lartësive të ndryshme, duke hulumtuar ADN-në e algave dhe u përcaktua se një nga speciet kryesore të Sanguin pëlqen të rritet në një lartësi prej gati 2,000 metrash.

Kur u pyetën se çfarë i bën lulëzimi i algave, ata përcaktuan se faktori njerëzor gjithashtu mund të ketë një ndikim vendimtar në të.

Studimi shkencor do të përqendrohet më tej në atë se sa ndikon temperatura në të gjithë procesin.

(Kosova Sot Online)