Si i mësojnë prindërit japonezë fëmijët e tyre që të mos bëjnë “naze” me ushqimin. Gjithçka duhet të bëni është…

  • E.K /
  • 28 August 2021 - 09:49
Si i mësojnë prindërit japonezë fëmijët e tyre që të mos bëjnë “naze” me ushqimin. Gjithçka duhet të bëni është…

Për shumë prindër, t’i bësh fëmijët të hanë ushqim të shëndetshëm është si të zbusësh një viç kokëfortë. “Bright Side”, tregon se si prindërit japonezë i bëjnë fëmijët të shijojnë të gjitha ushqimet.

Lëreni fëmijën të eksperimentojë një shije të re.

Fëmijët mërziten lehtësisht me të njëjtat ushqime dhe zakonet e tyre të të ngrënit ndryshojnë shpesh. Është e rëndësishme që një fëmijë të shijojë pjata të reja, dhe shumica e prindërve japonezë e marrin këtë shumë seriozisht.

Sipas ekspertëve, sa më shumë një fëmijë të provojë lloje të ndryshme të ushqimit të shëndetshëm, aq më shumë interesi i tij do të rritet për dietat më të shëndetshme gjatë kohës që rritet. Shija e tij gjithashtu do të zhvillohet dhe ai do të jetë i prirur të provojë pjata të reja.

Lërini ta shijojnë vetë procesin e të ngrënit.

Prindërit duhet të shmangin të qenit shumë të rreptë në lidhje me ushqimin e shëndetshëm. Fëmijët duhet të kënaqen me ushqimet e tyre dhe përfshirja e ëmbëlsirave të vogla mund t’i bëjë ata të presin me padurim.

Shërbejeni ushqimin në pjata më të vogla.

Arsyeja pse fëmijët duhet të hanë ushqim në pjata më të vogla është e thjeshtë: ata nuk duhet të ndihen të frikësuar nga madhësia e një pjate që supozohet të ketë shumë ushqim në të. Kur përdorin pjata më të vogla, ata inkurajohen të hanë vetë ushqimin, gjë që i ndihmon të zgjedhin atë që duan të hanë.

Pjesa që prindërit konsiderojnë të jetë “me madhësi normale” në të vërtetë mund të jetë shumë e madhe për një fëmijë, dhe prindërit duhet ta mbajnë mend këtë kur matin sasinë e ushqimit që fëmija mund të hajë në një vakt.

Hani ushqime familjarisht dhe përfshijini edhe fëmijët.

Të ngrënit së bashku dhe lënja e fëmijës që të marrë pjesë në procesin e gatimit mund t’i inkurajojë ata të tregojnë më shumë kujdes për atë që do të hanë. Krijoni një rutinë gatimi të shëndetshëm, të shijshëm dhe me ushqim të këndshëm si shembull për fëmijët tuaj.

Të bësh shumë kërcime dhe vrap.

Njerëzit në Japoni shpesh preferojnë të ecin me biçikletë ose të bëjnë një shëtitje të shpejtë kur lëvizin në vende që nuk janë shumë larg banesës së tyre. Në një farë mënyre, prindërit japonezë i inkurajojnë fëmijët të merren me aktivitete fizike, si vrapimi dhe kërcimi.

Në vend që t’i lini fëmijët të luajnë video lojëra për orë të tëra, është më mirë t’i nxirrni për një shëtitje në parkun e lagjes ose të luani një lojë në shtëpi.

(Kosova Sot Online)