Pas dyerve të haremit: Kështu jetojnë gratë në Arabi

  • G.G /
  • 02 October 2021 - 12:49
Pas dyerve të haremit: Kështu jetojnë gratë në Arabi

Poligamia dhe harem, mungesa e arsimimit dhe mungesa ligjore e të drejtave, diamante të shkëlqyera dhe hixhabe – jeta e grave arabe ka shumë stereotipe në sytë e të huajve, saqë bëhet e vështirë të dallosh të vërtetën nga mitet.

Ne vendosëm të zbulojmë se çfarë është jeta e vërtetë e grave të këtij shteti.

Martesa e rregulluar

Image

Gjysma e martesave në vendet arabe janë ende të rregulluara sipas vullnetit të prindërve. Dhe shumica e njerëzve mendojnë se askush nuk kërkon mendimin e vajzës. Në fakt, nëse nusja e ardhshme nuk i pëlqen dhëndërit, ajo mund të refuzojë propozimin e tij.

Nënshkrimi i kontratës së martesës është i detyrueshëm . Ndryshe nga pjesa tjetër e botës, është një rregull i detyrueshëm në vendet arabe. Gratë arabe rrallë martohen me burra nga fetë e tjera, sepse ata mund të dëbohen nga vendi i tyre për një martesë të tillë. Burrat kanë më shumë privilegje në këtë situatë dhe lejohen të martohen me vajzat krishtere dhe hebreje. Por në këtë rast, vajza nuk do të marrë shtetësinë dhe fëmijët do të qëndrojnë me babain e tyre nëse ata do të divorcohen.

Mosha për t’u martuar. Në shumicën e vendeve arabe ekziston një moshë minimale për femrat dhe nuset, e cila është 18 vjeç. Për shembull, qytetarët e Tunizisë mund të martohen në moshën 18 vjeç sipas ligjit, por mosha mesatare e nuseve është 25 dhe dhëndërit janë 30 vjeç. Megjithatë, në disa vende në zhvillim, martesat e hershme janë ende të njohura. Për shembull, në Arabinë Saudite dhe Jemen, shumica e vajzave martohen para moshës 18 vjeçare.

Ceremonia e dasmës

Image

Traditat ndryshojnë në vende të ndryshme, por një nuse arabe dhe dhëndëri e festojnë martesën e tyre veç e veç. “Dasma e meshkujve” mund të festohet në një ditë të ndryshme deri në martesën e nuses. Si rregull, është shumë e thjeshtë : çaj, kafe, darkë dhe komunikim që zgjat jo më shumë se 4 orë në total. Dasma e nuseve festohet shumë më gjerësisht në një sallë të madhe të qytetit me kamerierë dhe artistë.

“Dasma e femrave” është një rast për të treguar në diamante, këpucë dhe veshjet e mbrëmjes, sepse zakonisht e gjithë kjo bukuri fshihet pas hixhabeve dhe perdeve. Kjo është arsyeja pse vetëm gratë mund të marrin pjesë në një martesë të tillë. Burrat janë rreptësisht të ndaluar këtu. Personeli është vetëm gra , duke përfshirë këngëtarët, fotografët dhe DJ-të. Nëse një këngëtare e njohur është ftuar në festë, ai nuk do të shohë as nusen as mysafirët, sepse ai do të performojë pas një ekrani ose në dhomën tjetër dhe transmeton këngët në sallën kryesore.

Vizita e bashkëshortit është shpallur paraprakisht në mënyrë që të gjitha gratë të mund të mbulohen me hixhab. Nëse burri vjen me vëllezërit ose baballarët e tij, atëherë nusja mbulohet edhe me një abaya të bardhë, sepse edhe të afërmit e burrit të saj nuk mund ta shohin bukurinë e saj.

Ndalohet paraqitja e gjërave që lidhen me alkoolin në kulturën arabe, duke përfshirë verën dhe shampanjën. Njerëzit zakonisht paraqesin vepra arti të ndryshme me dorë që mund të përdoren në brendësi të shtëpisë së ardhshme të çiftit. Është gjithashtu e ndaluar të paraqitet bizhuteri ari dhe mëndafshi për burrat.

Poligamia

Image

Shumica e martesave janë monogame . Jo çdo njeri arab mund të përballojë të ketë disa gra. Islami u lejon atyre të kenë deri në katër gra, por secili prej tyre duhet të pajiset me një shtëpi dhe t’u jepet shuma të barabarta dhuratash, vëmendjeje, bizhuteri e kështu me radhë. Të kesh disa gra është privilegj i sheikëve dhe njerëzve shumë të pasur.

Martesa e parë është më e rëndësishmja. Pa marrë parasysh se sa gra ka një njeri, martesa e parë “e madhe” mbetet dhe gruaja e parë është “e lartë”. Nëse një burrë gjen një tjetër grua, gratë e tjera duhet ta pranojnë atë. Ata duhet të ndjekin vullnetin e njeriut të tyre dhe të mos tregojnë ndonjë emocion. Si rregull, të gjitha gratë jetojnë në shtëpi të ndryshme dhe nuk takohen shpesh.

Divorci

Image

Sipas traditës së vjetër, një burrë i gatshëm të divorcojë gruan e tij mund të përsërisë fraza ” Unë të divorcoj ” 3 herë. Pas kësaj, gruaja e tij duhet të qëndrojë në shtëpinë e tij për një periudhë të caktuar për të siguruar që ajo të mos jetë shtatzënë. Gjatë kësaj kohe të pritjes, burri mund ta kthejë gruan e tij thjesht duke thënë: “Unë po ju kthej”. Ai lejohet ta përsërisë këtë procedurë 3 herë. Pas divorcit të tretë, atij nuk i lejohet të martohet me të.

Një grua mund të kërkojë divorc nëse burri i saj nuk e siguron mjaft mirë atë. Raste të tilla shihen me kujdes nëpër gjykata dhe shpesh përmbushen. Në botën arabe, burrat shprehin dashurinë e tyre jo me lule, por me ar dhe bizhuteri. Për shembull, një burrë duhet të shkojë me gruan e tij në restorante dhe të blejë dhuratat dhe rrobat e tij të shtrenjta. Nëse ka disa gra, atëherë duhet të jepet një sasi e barabartë vëmendjeje dhe dhuratash. Në raste të tjera, një grua mund të jetë shumë e vështirë për t’u divorcuar, sepse gjykatat shpesh marrin vendime të paragjykuara duke mbështetur anën e bashkëshortit.

Të drejtat e grave

Image

Përkundër stereotipeve, një grua arabe është shumë e respektuar nga burrat. Ajo nuk duhet të ndiejë nevojën për ndonjë gjë. Gratë arabe ishin ndër të parët që morën të drejtën për t’u martuar sipas dëshirës së tyre, për të filluar divorcin dhe për të pasur pronën e tyre. Kjo ndodhi në shekullin e 7-të, kur gratë nga vendet e tjera nuk kishin mundësi të tilla.

Ligjet islame konsideronin martesën midis një burri dhe një gruaje si një kontratë që u pranua si e vlefshme vetëm kur të dy partnerët treguan pajtimin e tyre. Për më tepër, në këtë kohë, u prezantua e drejta e një gruaje për të zotëruar pronën dhe për të përdorur asetet që ajo solli në familje apo të fituara.

Ditët e grave javore. Një herë në javë, të gjitha plazhet, aquaparks dhe sallonet e bukurisë në Emiratet e Bashkuara Arabe janë të hapura vetëm për gratë . Një njeri thjesht nuk do të lejohet të hyjë në asnjë nga këto vende. Megjithatë, gruaja e një muslimani bën gjithçka me lejen e burrit të saj. Nëse ajo dëshiron të shkojë diku, së pari duhet t’i tregojë burrit të saj dhe të marrë lejen e tij.

Rrobat

Image

Gratë duhet të fshehin trupin e tyre nën rroba të lirshme. Ata mund të veshin diçka nën këto rroba të lirshme: minifundet, xhinse dhe pantallona të shkurtra. Shumë vajza në modë i kanë zili veshjet e bukurive arabe. Por, kur dilni, një grua duhet të mbulojë veten me një fustan të lirë në këmbë dhe ta fshehë fytyrën e saj prapa një vello.

Të gjitha sepse bukuria e saj është vetëm për burrin e saj dhe burra të tjerë nuk duhet ta shohin atë. Përjashtimet janë festimet “femra” dhe dasma ku nuk ka burra. Këtu, gratë mund të nxjerrin koleksionet e tyre të projektuesit. Megjithatë, kjo zakon nuk ndiqet kudo, por gratë duhet të mbulojnë kokat e tyre në pothuajse të gjitha vendet arabe.

Kuvajti është i vetmi vend arab ku gratë mbajnë rroba evropiane jashtë. Megjithatë, ato duhet të jenë modeste dhe të përshtatshme. Ndryshe nga Kuvajti, ka vende të tilla si Jemeni dhe Sudani ku traditat e vjetra janë ende në lëvizje. Gratë duhet të veshin rroba të zeza që i fshehin plotësisht nga koka deri te këmbët.

Edukimi dhe puna

Image

Nëse një grua dëshiron të marrë një arsim, nuk është e ndaluar . Shumë vajza madje shkojnë jashtë për të studiuar. Për shembull, në Jordani, vetëm 14% e grave janë analfabetë. Në Emiratet e Bashkuara Arabe, 77% e vajzave hyjnë në kolegje dhe përbëjnë 75% të numrit të përgjithshëm të studentëve në Universitetin e Al Ainit.

Punët e shtëpisë janë në supet e një gruaje. Por në vendet e pasura, kjo detyrë plotësohet nga shërbëtoret, dhe detyra kryesore e një gruaje është që të lindë foshnjat dhe t’i rritë ato.

Karrierat ekzistojnë. Në Emiratet e Bashkuara Arabe, 2% e drejtuesve janë gra, 20% e pozicioneve administrative janë të zëna nga gratë, dhe 35% e forcave të punës në vend janë gra. Në tregun e aksioneve të Abu Dhabit, 43% e investitorëve janë gra.

Gjithashtu, në Emiratet e Bashkuara Arabe, gratë mund të mbajnë pozitën e një gjyqtari dhe të punojnë në departamentet qeveritare, të tilla si forca policore. Më shumë se 26% e parlamentit përbëhen nga gratë në Tunizi. Pengesa këtu mund të jetë vetëm fakti që një grua në shumë vende arabe nuk mund të shkojë në punë pa lejen e burrit apo kujdestarit të saj.

(Kosova Sot Online)