Ky është komandanti i ri i KFOR-it në Kosovë

  • S.A /
  • 15 October 2021 - 12:22
Ky është komandanti i ri i KFOR-it në Kosovë

Nga nëntori, gjeneralmajor Ferenc Kajári do të marrë komandën njëvjeçare mbi misionin paqeruajtës të NATO-s në Kosovë (KFOR) nga italiani Franco Federici. Do të jetë hera e parë që një oficer nga Hungaria është në krye të KFOR -it. Nga viti 2000 e deri më sot, komandantët e KFOR -it kanë qenë nga Italia, Britania e Madhe, Franca, Gjermania, Norvegjia dhe Spanja. Sipas MTI, Kajári vlerësoi se emërimi është “një njohje serioze e gatishmërisë së forcave të armatosura hungareze”. “KFOR është operacioni më i madh i NATO-s në 2021 dhe përbëhet nga mbi 3500 ushtarë nga 27 vende, dhe Hungaria do të sigurojë njësinë e tretë më të madhe”, kujtoi Kajári të mërkurën, duke iu drejtuar mediave nga Qendra e Trajnimit të Ushtrisë Hungareze në Szolnok.

KFOR -i aktualisht ka 397 ushtarë nga Hungaria. Shtetet e Bashkuara (660) dhe Italia (628) kanë një numër më të madh ushtarësh.

“Oficerët hungarezë, ndër të tjerë, do të jenë në pozitën e këshilltarit politik të komandantit dhe kreut të ekipit këshillimor ligjor të KFOR -it”, tha Kajári për.

Sipas tij, KFOR -i ka siguruar paqe dhe siguri në Kosovë që nga viti 1999. Situata në Ballkanin Perëndimor është “e qëndrueshme, por e brishtë”, tha Kajári, duke shtuar se KFOR po punonte me forcat e zbatimit të ligjit të Kosovës dhe EULEX -in e Bashkimit Evropian për të parandaluar trazirat.

Në 1996, Kajári mori pjesë në misionin IFOR në Bosnjë dhe Hercegovinë, dhe më pas në Misionin e Bashkimit Afrikan në Sudan dhe Afganistan.

Në fillim të këtij viti, Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Hungareze, Gjeneral Ferenc Korom, vlerësoi për  Rrjetin Ballkanik të Sigurisë  se vendimi për caktimin e postit të komandantit në këtë vend është një njohje e rezultateve të deritanishme.

“Synimi ynë është pranuar dhe miratuar zyrtarisht nga zyrtarët e NATO -s … Ne jemi shumë krenarë që një përfaqësues i Forcave të Armatosura Hungareze do të jetë në gjendje të jetë në krye të kësaj zone të rëndësishme. Ne e konsiderojmë vendimin përfundimtar të udhëheqjes së NATO -s dhe mbështetjen e partnerëve tanë nga rajoni gjatë atij procesi si një njohje e qartë për gjithçka që kemi bërë deri më tani ”, tha Korom, shkruan Europan Western Balkans.

Ai deklaroi se KFOR -i është shumë i rëndësishëm për Hungarinë, sepse kjo ide po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme çdo vit, dhe ai beson se së shpejti duhet të bëhet misioni më i rëndësishëm i NATO -s.

“Duke qenë se është një mision i NATO -s, ne e konsiderojmë pjesëmarrjen e Hungarisë si një përmbushje të një detyrimi që rrjedh nga angazhimi ynë ndaj Aleancës dhe që kontribuon ndjeshëm në stabilizimin e rajonit”, tha Korom.

Ai tha se për Hungarinë, Ballkani Perëndimor është i një rëndësie të madhe, prandaj Hungaria ka lënë burime të mëdha për misionin e KFOR -it në Kosovë dhe EUFOR ALTHEA në Bosnjë dhe Hercegovinë.

 

Në fillim të kësaj jave, më shumë

 

se 200 ushtarëve nga Hungaria të vendosur brenda Batalionit të Rezervave Taktike të KFOR -it iu dha medalja e NATO -s për kontributin e tyre në misionin që përfundon në shtator të këtij viti. Si pjesë e misionit NATO – KFOR, Batalioni i Rezervave Taktike kontribuon në garantimin e një mjedisi të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë, në përputhje me mandatin e Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

(Kosova Sot Online )