Çfarë duhet të presim në vitin e tretë të pandemisë?

  • E.K /
  • 22 December 2021 - 13:16
Çfarë duhet të presim në vitin e tretë të pandemisë?

Në vendet më të zhvilluara të cilat kanë vaksinuar shumicën e popullsisë, viti i tretë i pandemisë do të jetë më i mirë se viti i dytë dhe Covid-19 do të ketë shumë më pak ndikim në shëndetin dhe aktivitetet e përditshme.

Vaksinat kanë dobësuar lidhjen midis rasteve të infektuara dhe vdekjeve në vende të tilla si Britania dhe Izraeli. Por në vendet që janë më të varfra, më pak të vaksinuara, efektet e dëmshme të virusit do të vazhdojnë të mbeten.

Një pabarazi e rezultateve midis vendeve të pasura dhe të varfra do të vazhdojë të ekzistojë. Fondacioni Gates, një nga organizatat bamirëse më të mëdha në botë, parashikon se të ardhurat mesatare do të kthehen në nivelet e tyre para pandemisë në 90% të ekonomive të zhvilluara në krahasim me një të tretën e ekonomive me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Megjithëse numri i vaksinave u rrit në tremujorin e fundit të vitit 2021, shumë vende do të mbeten të pavaksinuara për pjesën më të madhe të vitit 2022, si rezultat i vështirësive të shpërndarjes dhe hezitimit të vaksinave.

Kjo do të çojë në norma më të larta viktimash dhe të infektuarish dhe rikuperim më të dobët ekonomik. Problemi  do të bëhet i dukshëm  pasi punonjësit e shëndetësisë do të transportojnë vaksinat në vendet më të varfra dhe më të largëta të planetit, shkruan abcnews.al

Por ankesat për shpërndarjen e pabarabartë do të fillojnë të pakësohen gjatë vitit 2022. Në të vërtetë, nëse prodhuesit nuk e zvogëlojnë prodhimin e vaksinave, do të ketë një tepricë deri në gjysmën e dytë të vitit, sipas Airfinity. Dozat përforcuese do të përdoren më gjerësisht në vitin 2022 pasi vendet do të kuptojnë se kur janë të nevojshme. Variantet e reja gjithashtu do të nxisin vaksinimin masiv, tha Stanley Plotkin nga Universiteti i Pensilvanisë, shpikësi i vaksinës së rubeolës.

Plotkin tha se vaksinat aktuale dhe versionet e modifikuara do të përdoren si përforcues, duke rritur mbrojtjen kundër varianteve.

Vaksinimi i fëmijëve do të zgjerohet gjithashtu, në disa vende tek ata deri në gjashtë muajsh. Në disa vende pritet të bëhet i detyrueshëm vaksinimi kundër Covid. Imuniteti dhe trajtimet gjatë mesit të 2022  do të ndihmojnë në uljen e numrit të rasteve dhe për të zvogëluar rrezikun e varianteve të reja.

Në këtë pikë, virusi do të bëhet endemik në shumë vende. Por megjithëse vaksinat ekzistuese mund të jenë në gjendje të shtypin virusin, nevojiten vaksina të reja për të zvogëluar transmetimin.

Stephane Bancel, shefi i Moderna, një prodhues i vaksinave të bazuara në teknologjinë mrna, tha se firma e tij po punon për një vaksinë “multivalente” që do të mbrojë kundër më shumë se një variant të Covid-19. Përtej kësaj ai po përpiqet të zhvillojë një vaksinë “pan-respiratore” që kombinon mbrojtjen kundër koronaviruseve të shumta, viruseve të frymëmarrjes dhe varianteve  të gripit, shkruan abcnews.al

Me rritjen e numrit të vaksinave në vitin 2022, ato të bazuara në mARN do të preferohen gjithnjë e më shumë, sepse ofrojnë nivele më të larta mbrojtjeje. Kjo do të shtrëngojë tregun global për vaksina më pak efektive, siç janë ato kineze.  Në vendet e pasura, fokusi do të jetë gjithashtu në terapinë me antitrupa për të infektuarit me Covid-19.

Më premtueset nga të gjitha janë barnat e reja antivirale. Në Amerikë, qeveria ka rënë dakord të blejë 1.2 miliardë doza të një ilaçi antiviral që po zhvillohet nga Merck, i njohur si molnupiravir. Pilula ka rezultuar efektive.  Ka shumë antivirale të tjera që pritet të miratohen. Ilaçet antivirale që mund të merren në formë pilule, pas diagnozës, ka të ngjarë të jenë më të suksesshme në vitin 2022, duke ndihmuar që Covid-19 të bëhet një sëmundje që mund të trajtohet lehtësisht, shkruan abcnews.al

Kjo do të çojë, nga ana tjetër, në shqetësime të reja në lidhje me aksesin e pabarabartë dhe të keqpërdorimit duke nxitur përhapjen e varianteve të reja. Rreziku më i madh për këtë pikëpamje  është shfaqja e një varianti të ri të aftë për të shmangur mbrojtjen e ofruar nga vaksinat ekzistuese.

(Kosova Sot Online)