Istraga.ba: Publikohen emrat e spiunëve rusë që kanë punuar në BeH dhe Kosovë: Oficer të GRU-së nën flamurin e OKB-së

  • 07 January 2022 - 10:59
Istraga.ba: Publikohen emrat e spiunëve rusë që kanë punuar në BeH dhe Kosovë: Oficer të GRU-së nën flamurin e OKB-së

Pasi autoritetet e Kosovës shpallën “persona non grata” një zyrtar rus të UNMIK-ut javën e kaluar, Istraga.ba në bashkëpunim me TheGeopost.com, arritën të gjejnë emrat e oficerëve të tjerë të inteligjencës ushtarake ruse të GRU-së që shërbyen në Kosovë dhe BeH. Andrey Nikolaevich Antonov, Mikhail Krasnoshchekov, Alexander Kasatkin, Vyacheslav Gannenko, Olga Mokrova, Igor Kulga. Të gjithë kishin punuar për misionin e OKB-së në Kosovë. Disa prej tyre kanë shërbyer edhe në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Adrey Nikolaevich Antonov nuk është i vetmi. Të paktën pesë diplomatë të tjerë rusë që shërbyen në UNMIK në Kosovë, ishin operativë të shërbimit të inteligjencës ushtarake ruse – GRU. Istraga.ba në bashkëpunim me TheGeopost.com, kanë arritur të mësojnë emrat dhe biografitë e tyre.

Kujtojmë se disa orë para Viti të Ri 2022, autoritetet e Kosovës e shpallën “persona non grata” një zyrtar rus të UNMIK-ut. Andrey Nikolaevich Antonov ka shkuar për pushime në Rusi pak ditë më parë. Aty u godit nga lajmi se ishte shpallur “persona non grata” dhe se nuk mund të kthehej më në Kosovë. Kështu ai u bë zyrtari i dytë rus në OKB që shpallet “persona non grata” nga Kosova. I pari ishte Mikhail Krasnoshchekov, i cili u depërtua në maj të vitit 2019, në kohën kur ish-Kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj tha në Facebook se “vendimi është marrë për shkak të veprimit të një shtetasi rus kundër rendit kushtetues të Kosovës, vlerave universale, paqes dhe stabilitetit”.

Ambasadorja e atëhershme e Kosovës në SHBA, Vlora Çitaku, akuzoi Mikhail Krasnoshchekov se ka ndihmuar në ngritjen e barrikadave në Zubin Potok, si oficer i Misionit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë – UNMIK. Rusët e mohuan këtë, por Krasnoshchekov u dëbua.

Megjithatë, ai dhe Antonov nuk janë anëtarët e vetëm të GRU-së ruse që kanë shërbyer në UNMIK. Burime ndërkombëtare të Istraga.ba dhe TheGeopost.com, konfirmuan emrat e disa oficerëve të tjerë të GRU-së. Në fillim të misionit të UNMIK-ut në Kosovë, zyrtarët e inteligjencës ruse synuan të provokonin trazira ndëretnike për të vonuar procesin e negociatave për statusin e Kosovës dhe për të paraqitur vendbanimet serbe dhe kishat ortodokse serbe si vende të rrezikuara. Pas shpalljes së pavarësisë së Republikës së Kosovës, zyrtarët rusë në UNMIK u përpoqën ta paraqesin punën e institucioneve të Kosovës si të dobëta dhe të keqinterpretuara të dhunës kundër serbëve, të cilat UNMIK-u më pas i prezantoi në raporte dhe seanca dëgjimore në Këshillin e Sigurimit të OKB-së. Zyrtarët e inteligjencës ruse në UNMIK janë angazhuar kryesisht në sfidimin e sovranitetit dhe sigurisë kombëtare të Kosovës, duke premtuar se do ta portretizojnë Kosovën si një “shtet të dështuar”. Së fundmi, ata janë angazhuar në nxitjen e trazirave në veri të Kosovës, në komunat e populluara me serb, duke mbështetur strukturat ilegale serbe në Kosovë dhe duke bashkëpunuar me kriminelët serbë për të penguar punën e institucioneve vendore dhe ndërkombëtare për të zgjeruar sundimin e ligjit dhe për të ndaluar kontrabandën, krimin e organizuar dhe korrupsionin. Më poshtë janë emrat e oficerëve të GRU-së që kanë shërbyer në UNMIK.

Igor Kulga

Image

“Shërbimin ushtarak e kam filluar në vitin 1986, si kadet i Akademisë Ushtarake. Pas diplomimit kam kaluar nëpër disa pozita si oficer në ushtrinë e Federatës Ruse”, ka shkruar Igor Kulga në biografinë e tij.

Në profilin e tij në LinkedIn, ai thotë se është një roje sigurie me përvojë në një histori të dëshmuar të punës në industrinë e marrëdhënieve ndërkombëtare. Aftësi në menaxhimin e krizave, qeverinë, menaxhimin e emergjencave, sigurinë fizike dhe planifikimin strategjik. Një profesionist i fortë në shërbimet ushtarake dhe të sigurisë me një diplomë Master në administratën publike nga Akademia Presidenciale Ruse e Ekonomisë dhe Administratës Publike.

Aktualisht ai është zyrtar i Kombeve të Bashkuara në Egjipt dhe pozicioni i tij i fundit ushtarak ishte “Shef i Sektorit në Departamentin e Bashkëpunimit Ushtarak”. Igor Kulga ishte në Kosovë nga viti 2007 deri në vitin 2010.

Olga Mokrova

Image

Olga Mokrova kishte shërbyer në Departamentin e Sigurisë dhe Sigurimit të Kombeve të Bashkuara (UNDSS) në Kosovë, si pjesë e Shërbimit Informativ Ushtarak. Sipas profilit të saj, ajo ka punuar si analiste e inteligjencës ushtarake në Gjykatën Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavi (ICTY) nga viti 2003 deri në vitin 2006. Mokrova shërbeu në Kosovë nga 2009 deri 2010 dhe aktualisht punon në Departamentin Sigurisë dhe Sigurimit në Kombet e Bashkuara, Lindje e Mesme. Ajo u arsimua në Akademinë Ushtarake Ruse.

Vyacheslav Gannenko

Image

Ky oficer i shërbimit të inteligjencës ushtarake ruse – GRU, ka qenë në Kosovë gjatë viteve 2002 dhe 2003. Vyacheslav Gannenko shërbeu si pjesë e kontingjentit të policisë ruse në Kosovë (Policia e UNMIK-ut). Ai më parë kishte shërbyer si oficer i zbulimit të KGB-së (shërbimi sekret sovjetik). Ai aktualisht shërben si komandant i kontingjentit të policisë ruse në Misionin e Kombeve të Bashkuara në Sudan.

Alexander Kasatkin

Nuk gjetëm një fotografi të tij. Alexander Kasatkin ka punuar në Misionin e Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) nga viti 2007 deri në vitin 2010. Sipas burimeve ndërkombëtare, Alexander Kasatkin ishte Kolonel i Inteligjencës Ushtarake Ruse (GRU). Para emërimit të tij në UNMIK, ai ishte anëtar i Misionit të Kombeve të Bashkuara në Bosnjë dhe Hercegovinë. Ai shërbeu në Sarajevë.

(Kosova Sot Online)