Ligjet që kanë ndryshuar dhe do të ndryshojnë sivjet në Zvicër

  • E.K /
  • 21 January 2022 - 12:58
Ligjet që kanë ndryshuar dhe do të ndryshojnë sivjet në Zvicër

Nga lehtësimet tatimore te mbrojtja për viktimat e dhunës në familje, këtu janë disa nga ndryshimet kryesore të ligjit që kanë hyrë në fuqi në 2022

Nga 1 janari, viktimat e krimeve të dhunshme ose kërcënimeve mund të bëjnë një aplikim që autori të mbajë një etiketë elektronike për të përcaktuar vendndodhjen e tyre. Agresori nuk do të jetë në gjendje të heqë etiketën dhe do të duhet të paguajë për të.

Porosia për një etiketë elektronike mund të bëhet për një periudhë maksimale prej gjashtë muajsh. Kantonet janë përgjegjëse për zbatimin e masës.

Gjithashtu do të vendoset një numër telefoni kombëtar për viktimat e përndjekjes dhe dhunës në familje (edhe pse ky numër në janar 2022 nuk është krijuar ende), përcjell albinfo.ch.

Lehtësimi i taksave të korporatave

Kompanitë zvicerane, duke përfshirë bankat, do të jenë në gjendje të zbresin koston e gjobave të niveluara ndërkombëtarisht. Ndryshimet, të cilat hynë në fuqi më 1 janar në bazë të Aktit Federal mbi Trajtimin Tatimor të Sanksioneve Financiare, kanë hyrë në fuqi për të ndihmuar kompanitë zvicerane të kapërcejnë vështirësitë financiare ku një gjobë është vendosur jashtë vendit për arsye politike.

Gjobat e vendosura në Zvicër nga autoritetet zvicerane nuk do të zbriten.

Numri AHV përdoret për të identifikuar njerëzit

Autoritetet zyrtare tani lejohen të përdorin numrin AHV të një personi për t’i identifikuar ata për qëllime të veprimeve administrative dhe burokratike.

Disa deputetë kanë qenë kritikë ndaj ndryshimit, duke thënë se ai mund të çojë në probleme të mbrojtjes së të dhënave.

Që nga prilli 2022, të gjitha eBikes do të kenë nevojë për dritat mbrapa dhe përpara për të vozitur në rrugët dhe rrugët e biçikletave zvicerane.

Rregullat hyjnë në fuqi pavarësisht nëse biçikleta është me shpejtësi të kufizuar apo me numër.

Biçikletat që mund të ecin mbi 45 km/h duhet të pajisen gjithashtu me shpejtësimatës, shkruan The Local, përcjell tutje albinfo.ch.

Nuk ka anashkalim të reklamave në TV

Klientët nuk do të jenë më në gjendje të kapërcejnë reklamat, përveç nëse paguajnë për një shërbim premium që i lejon ta bëjnë këtë.

Transmetuesit nxitën ndryshimet si rezultat i rënies së të ardhurave nga reklamat, të cilat kanë rënë me dy për qind në vit që nga viti 2017.

Pushimi i atësisë për punonjësit federalë

Punonjësit federalë tani do të kenë të drejtë për katër javë pushim të atësisë, në vend të dy.

Punonjësit federalë do të marrin gjithashtu një shkallë më të madhe fleksibiliteti kur bëhet fjalë për të punuar nga shtëpia ose në hapësira fleksibël pune, të tilla si hapësirat e bashkëpunimit. Megjithatë, ligji i ri nuk jep të drejtën për të punuar nga shtëpia.

Kroatët mund të punojnë në Zvicër me të njëjtat të drejta si shtetasit e tjerë të BE/EFTA-s

Nga 1 janari, shtetasit e Kroacisë do të lejohen të punojnë në Zvicër me të njëjtat të drejta si pjesa tjetër e shtetasve të BE/EFTA. Më parë, sipas një ligji të miratuar nga autoritetet zvicerane, kroatëve iu lejohej aksesi në tregun e punës të Zvicrës, ndërkohë që u nënshtroheshin dispozitave kalimtare, si kuotat specifike.

Identiteti gjinor të jetë më i lehtë për t’u përshtatur në dokumentet zyrtare

Një ndryshim në Kodin Civil, i cili do të hyjë në fuqi më 1 janar, do t’i lejojë personat me identitet trans të bëjnë më lehtë ndryshimet e duhura në regjistrin e gjendjes civile, me anë të një deklarate të thjeshtë.

Kostoja e ndryshimit të gjinisë zyrtarisht do të jetë 75 CHF dhe mund të bëhet nga kushdo që është “nga brenda i bindur fort” se ka një gjini të ndryshme nga ajo e regjistruar zyrtarisht.

Për personat nën 16 vjeç, ata mund ta bëjnë këtë vetëm me pëlqimin e prindërve ose të kujdestarit.

Ne të gjithë duhet të jemi më të sjellshëm me peshqit dhe karavidhe

Nga 1 janari, Zyra Federale e Sigurisë Ushqimore dhe Veterinarisë (FSVO) e Zvicrës do të prezantojë rregulla të reja se si mund të theren peshqit dhe krustacet.

Aktualisht, nuk ka rregullore se si duhet të ndodhë kjo, që do të thotë se kompanitë mund të therin peshq dhe krijesa të tjera të detit në çfarëdo mënyre që duan.

Tani do të ketë një sërë standardesh minimale me të cilat duhet të respektohen.

Do të ketë gjithashtu një zgjerim të ligjeve për mirëqenien e kafshëve në lidhje me therjen komerciale të shpendëve, pra të pulave dhe gjelave.

Martesa e të njëjtit seks

Çiftet e të njëjtit seks do të lejohen të martohen në Zvicër më 1 korrik 2022, nëntë muaj pas një referendumi historik. Nëntë muaj pas votimit, ligji “Martesa për të gjithë” do të hyjë në fuqi nga 1 korriku 2022, njoftoi Këshilli Federal.

Nga kjo datë e tutje, çiftet homoseksuale do të mund të martohen, megjithëse procedura përgatitore për martesë mund të fillojë para kësaj date.

Çiftet e të njëjtit seks do të jenë gjithashtu në gjendje të konvertojnë partneritetin e tyre të regjistruar në martesë: një deklaratë e thjeshtë e përbashkët tek një zyrtar i gjendjes civile do të mjaftojë për të kthyer një partneritet aktual.

(Kosova Sot Online)