Serbia po pretendon se ka arritur ta heq nga agjenda kërkesën e Kosovës për pranim në KE

  • E.K /
  • 05 October 2022 - 10:00
Serbia po pretendon se ka arritur ta heq nga agjenda kërkesën e Kosovës për pranim në KE

Me përpjekje intensive diplomatike, Beogradi ka arritur që kërkesa e Kosovës për pranim në Këshillin e Evropës të mos jetë në agjendën e takimit të sotëm të Komitetit të Ministrave në nivel deputetësh në Strasburg, raporton RTS.

Mirëpo, në fillim të seancës, e cila është caktuar për në ora 9:30, caktohet edhe një herë rendi i ditës dhe më pas anëtarët mund të kërkojnë që kërkesa e Kosovës të përfshihet në diskutim.

Shefja e misionit të Serbisë në Këshillin e Evropës, Aleksandra Gjuroviq, tha për RTS se Beogradi deri më tani ka gjetur mirëkuptimin e shumicës së anëtarëve se kjo nuk duhet të jetë një pikë e rendit të ditës.

“Edhe pse këtu ka një numër të madh të shteteve që fatkeqësisht e kanë njohur pavarësinë e Kosovës, ata janë gjithashtu të vetëdijshëm se fillimi i procedurës për anëtarësimin e një subjekti të panjohur që nuk mund të konsiderohet shtet evropian dhe për këtë arsye plotëson nenin 4 të Statuti i Këshillit të Evropës do të hapte kutinë e Pandorës dhe për disa situata të ardhshme që mund të lindin”, tha Gjuroviç.

Kërkesa e Kosovës për pranim në Këshillin e Evropës është dorëzuar më 12 maj.

Serbia, siç mëson Kosova Online nga burime diplomatike, ka kundërshtuar ashpër që kërkesa e Kosovës të jetë në rendin e ditës të takimit të sotëm në Strasburg , sepse kjo do të nënkuptonte se ajo është një shtet i njohur, gjë që nuk është kështu sepse Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së konfirmon integriteti territorial dhe sovraniteti i Serbisë mbi Kosovën si krahinë e saj autonome, dhe 12 anëtarët e Këshillit të Europës nuk e njohën pavarësinë e njohur në mënyrë të njëanshme të Kosovës.

Përkatësisht, Beogradi beson se pranimi i kërkesës së Kosovës dhe hyrja e saj në procedurë do të ishte e dëmshme dhe kundërproduktive, dhe se anëtarësimi i Kosovës në Këshillin e Europës do të ishte shkelje e Statutit të kësaj organizate, veçanërisht nenit 4, sipas të cilit anëtarësimi në KE është vetëm i hapur ndaj shteteve. Përveç kësaj, Serbia me vite ka theksuar se Kosova nuk i përmbush standardet e Këshillit të Evropës në lidhje me respektimin e të drejtave të njeriut dhe të pakicave, veçanërisht për shkak se populli serb në Kosovë është në një pozitë shumë të vështirë dhe është i ekspozuar ndaj motivimit të vazhdueshëm etnik. sulmet.

Deri më 9 nëntor 2022, Komiteti i Ministrave të KiE-së kryesohet nga Irlanda dhe më pas pasohet nga Islanda për gjashtë muajt e ardhshëm.

Ndryshe, procedura për pranimin e një anëtari të ri në Këshillin e Evropës, i cili ka 46 shtete, është shumë komplekse. Nëse Komiteti i Ministrave do ta pranonte kërkesën e Kosovës, hapi tjetër është ta përcjellë atë në Asamblenë Parlamentare të SE (PSSE), dhe ajo pjesë e procedurës është shumështresore. Pas marrjes së mendimit të PSSE për vendimin përfundimtar për pranimin e një anëtari të ri, është e nevojshme të merret mbështetja e të paktën dy të tretave të numrit të përgjithshëm të anëtarëve të SE, që do të thotë 31 nga 46, në Komitetin e Ministrat.

Opinioni i PSSE nuk është detyrues, por këshillues, por vendimi i Komitetit në kundërshtim me opinionin e PSSE do të përbënte një precedent.

Sipas procedurës së paraparë, për të arritur në opinionin e PSSE-së nevojitet edhe mendimi i dy ekspertëve të pavarur, të cilët konsiderojnë pajtueshmërinë e kuadrit ligjor të vendit aplikues për anëtarësim me parimet bazë të NS-së. Kur këto raporte mbërrijnë, Byroja e PSSE-së i përcjell ato për shqyrtim në tre komisione: për çështjet politike dhe demokracinë, për çështjet ligjore dhe të drejtat e njeriut dhe për monitorimin. Raportet e këtyre tre komisioneve më pas konsolidohen në Komisionin për Çështje Politike dhe Demokraci dhe prej andej përcillen për miratim në Plenumin e PSSE. Për miratimin e këtij mendimi nevojitet shumica e dy të tretave të deputetëve të pranishëm.

PSSE ka më shumë se 300 anëtarë dhe në praktikë është dëshmuar se deputetët vendosin jo vetëm në bazë të përkatësisë shtetërore apo kombëtare, por edhe në bazë të përkatësisë partiake, shpesh edhe në bazë të diskrecionit personal.

(Kosova Sot Online)